Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenské opatrovateľky rakúskych seniorov majú problém s agentúrami
Zdielať na

Slovenské opatrovateľky rakúskych seniorov majú problém s agentúrami

BRATISLAVA / V Rakúsku pracuje až 35 tisíc slovenských opatrovateliek. A pribúdajú ďalšie. Čoraz častejšie však majú nové záujemkyne problémy s rôznymi agentúrami, ktoré im nie veľmi korektným spôsobom sprostredkúvajú prácu. Slovenkám neposkytnú ani základné informácie. Dokonca neraz zmluvu podpisujú počas cesty v aute bez toho, aby ju predtým videli.

Mnohé agentúry, prevažne z východného Slovenska, podľa Lucie Nicholsonovej z SaS, zamlčujú podstatné informácie, napríklad o zdravotnom stave pacienta, vyplácaní mzdy, alebo budúce opatrovateľky ani neinformujú o tom, že sa z nich stanú živnostníčky. "Opatrovateľky nepoznajú rozdiel medzi opatrovaním a ošetrovaním. Tam hrozí väzenie, keď urobí nejaké úkony, ktoré nie sú v rámci jej podnikania," hovorí o problémoch Bibiana Kudziová, zástupkyňa slovenských opatrovateliek v Rakúsku. Výhrad voči našim agentúram pribúda aj od rakúskych, s ktorými spolupracujú. Zlé meno našich agentúr sa šíri a viacero podnetov evidujú aj na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Opatrovateľky negatívne skúsenosti potvrdzujú. "Nastúpila som do agentúry, kde mi bola daná robota tak, že som nevedela, kde idem, čo idem. Bolo mi len povedané, že idem, že taxík ma odvezie na miesto a nemám sa báť. Náhľad zmluvy, to nebola šanca, zmluva sa podpisovala priamo na mieste, vlastne v rodine," hovorí opatrovateľka Sima. A prišla aj toľko pretriasaná povinnosť prepravovať sa za prácou len prostredníctvom agentúry, ktoré z toho jednoznačne profitujú. Zástupkyne našich opatrovateliek poukazujú, že s podobnými problémami sa borilo aj Rakúsko, ale vyriešilo ich definitívne vlani a Slovensko by ho malo napodobniť. "Žiadame, aby agentúry dostali kritériá, na základe ktorých majú pracovať," hovorí Kudziová. Druhým krokom bude kontrola ich dodržiavania.


Naše ministerstvo práce však tvrdí, že na všetky spomínané úskalia práce cez agentúry v zahraničí dlhodobo upozorňuje a nielen to. "My máme zákon o službách v zamestnanosti, ktorý veľmi presne v štyroch paragrafoch určuje čo môžu, a naopak, čo nesmú robiť agentúry, ktoré sprostredkúvajú zamestnanie v zahraničí. Napríklad, nesmú si pýtať žiadny poplatok od človeka, ktorému zamestnanie sprostredkujú," hovorí štátny tajomník MPSVaR, Braňo Ondruš. Ak to urobia, okamžite to treba nahlásiť. Stačí tak urobiť na ktoromkoľvek úrade práce. Takejto agentúre po preverení okamžite zrušia možnosť podnikať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy