Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak chcete kúpiť byt, pozor na apartmány, štúdiá či ateliéry
Zdielať na

Ak chcete kúpiť byt, pozor na apartmány, štúdiá či ateliéry

SLOVENSKO / Kedysi sme kupovali jednoducho dom alebo byt. V posledných rokoch však vo svete realít pribudli aj pojmy ako apartmán, štúdio či ateliér. Nové bývanie si síce aj pod týmto názvom kúpite, ale oproti klasickému bytu to môže byť veľký rozdiel.

Na prvý pohľad ide možno o drobnosti, napríklad, že si budovy navzájom tienia a svetelnosť nie je dostatočná pre štandardné byty. Alebo jednoducho developer nedokáže poskytnúť dostatok parkovacích miest ku každému bytu. Dôvody vysvetľuje Daniela Rážová z Asociácie realitných maklérov: "Buď teda, že územný plán predpisuje určitý počet nebytových priestorov, alebo to môže investor označiť aj kvôli parkingu, pokiaľ mu nevychádza svetlotechnika."

Zvážte všetky pre aj proti

Ak pri vašom rozhodovaní preváži výhodnejšia cena a neprkáža vám, že i nekupujete plnohodnotný byt, berte na zreteľ pri apartmánoch, štúdiách či ateliéroch aj ďalšie možné nevýhody. Zväčša ide oficiálne o nebytový priestor, ktorý sa nedá prihlásiť na trvalý pobyt. Má iné normy hluku a svetelnosti, nemá parkovacie miesto, nedostanete naň štátny príspevok pre mladých a rátajte aj s nižším úverom. Anna Jamborová z komerčnej banky upozorňuje: "Klienti, ktorí majú záujem o kúpu a financovanie apartmánového bytu odporúčame, aby si podmienky a možnosti financovania preverili ešte vopred. Banka samozrejme poskytuje takýto typ financovania na takúto nehnuteľnosť, avšak za individuálnych podmienok."

Informujte sa vopred

Ešte pred zložením zálohy sa choďte informovať do banky, či vám na kúpu nehnuteľnosti dá dostatočnú hypotéku. Výhodou je však zväčša nižšia cena. O tom, že nekupujete štandardný byt, vás developer musí informovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy