Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko zlomilo rekord v turizme
Zdielať na

Slovensko zlomilo rekord v turizme

Zdroj: profimedia

SLOVENSKO / Slovensko navštívil toto leto rekordný počet dovolenkárov, výsledky už potvrdil aj Štatistický úrad SR. Počet prenocovaní presiahol 5 miliónov, priemerne u nás trávili 3 noci. Tradične najviac turistov k nám prišlo z Česka.

Dovolenku na Slovensku si tento rok doprialo počas leta historicky najviac turistov.  Od júna do augusta u nás dovolenkovalo 1.618.633 ľudí. Je to takmer 16 percentný nárast. V rebríčku TOP 10 prekvapili Izrael, ktorý sa tam ocitol po prvýkrát. Z tejto krajiny k nám prišlo vyše 16.000 ľudí. 

Slovákov lákal najviac Žilinský kraj

Takmer štvrtina domácich turistov si vybrala za cieľ Žilinský kraj, nasledoval Prešovský a každý šiesty dovolenkár smeroval chcel vidieť Bratislavský kraj. Najdlhšie sa však zdržali v Trenčianskom kraji, kde strávili priemerne 4,4 noci. Skokanom roka je Košický kraj, kde zaznamenali 36 percentný nárast záujmu. 

Zahraniční turisti preferovali Bratislavský kraj

Bratislavský kraj vyhral absolútne jednoznačne s takmer 40 percentami. Ďaleko za ním skončili Žilinský a Prešovský kraj s približne 17 percentným podielom. Skokanom je aj v tomto prípade Košický kraj, zaznamenal až 60 percentný nárast záujmu zo strany zahraničných turistov.

Podržali nás susedia

35 percent zahraničných turistov prišlo z Česka. Nasledovalo Poľsko, Nemecko, Maďarsko, Rakúsko a Spojené kráľovstvo. Z neeurópskych krajín sú v TOP 10 len Izrael a USA. Od začiatku roka hostilo Slovensko už takmer 3,5 milióna turistov, aby sa však dalo hovoriť o celkovo úspešnom roku, musíme zvládnuť aj zimnú sezónu. 

Súvisiace články