Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
814. deň na Ukrajine: Pre boje v Charkovskej oblasti museli evakuovať 10-tisíc ľudí
Zdielať na

814. deň na Ukrajine: Pre boje v Charkovskej oblasti museli evakuovať 10-tisíc ľudí

Zdroj: TASR

KYJEV / Pri ruskom ostreľovaní obytných častí východoukrajinských miest Charkov a Vovčansk bolo zranených niekoľko ľudí, uviedli v sobotu tamojšie úrady. Ruské jednotky obsadili dedinu Starycja v ukrajinskej Charkovskej oblasti, uviedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol výzvu Francúzska na uzavretie olympijského prímeria počas OH v Paríži. Takýto krok by podľa neho pomohol ruským jednotkám v posune na fronte. Myšlienku na prímerie nepriamo odmietol v piatok aj ruský prezident Vladimir Putin. Takmer 10tisíc ľudí bolo prinútených opustiť svoje domovy v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny po pozemnom útoku ruských jednotiek, uviedol v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov. Ukrajina s platnosťou od soboty obnovuje poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov v bojaschopnom veku, nachádzajúcich sa v zahraničí, oznámil Kyjev.

Ukrajina: Rusko ostreľovalo obytné časti Charkova a Vovčansku, hlásia zranených

V Charkove bolo pri paľbe na obytnú štvrť zranených päť ľudí, informoval tamojší starosta Ihor Terechov na sociálnej sieti Telegram. Vo Vovčansku spôsobili ruské útoky vážne škody. "Žiaľ, mesto bolo prakticky úplne zničené nepriateľom, ktorý nemilosrdne útočí," vyhlásil na Telegrame člen Bezpečnostnej rady. Podľa jeho slov sa Ukrajine darí udržať kontrolu nad Vovčanskom aj napriek opakovaným útokom.

Ruské útoky na severovýchode Ukrajiny vyhnali z domovov takmer 10-tisíc ľudí, informoval v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov. Ruské sily v tejto pohraničnej oblasti pred vyše týždňom spustili pozemný útok. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že môže ísť iba o prvú vlnu rozsiahlejšej ofenzívy. Obyvatelia Charkovskej oblasti tak utekajú pred ruskými vojakmi, ktorým sa podarilo postúpiť o päť až desať kilometrov pozdĺž severovýchodnej hranice, kým ich zastavili ukrajinské sily.

Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Charkovskej oblasti

Dedina Starycja sa nachádza blízko mesta Vovčansk. V Charkovskej oblasti Moskva pred vyše týždňom spustila novú pozemnú ofenzívu. Ruský rezort obrany vo vyhlásení ďalej uviedol, že ruské jednotky pokračovali v postupe "hlboko do obrany nepriateľa". Informácie z bojiska nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že môže ísť iba o prvú vlnu rozsiahlejšej ofenzívy. Ruský prezident Vladimir Putin počas svojej piatkovej návštevy Číny označil ofenzívu v Charkovskej oblasti za odpoveď na ukrajinské ostreľovanie ruských pohraničných oblastí.

Zelenskyj i Putin odmietli Macronovu výzvu na olympijské prímerie

"Kto môže zaručiť, že Rusko nevyužije tento čas na presun svojich síl na naše územie? Nedôverujeme Putinovi," povedal Zelenskyj v rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom podľa agentúry AFP. S výzvou na prímerie prišiel práve Macron. "Sme proti akémukoľvek prímeriu, ktoré hrá do karát nepriateľovi," dodal ukrajinský prezident. Putin je v týchto dňoch na návšteve Číny. Olympijské spoločenstvo obvinil, že porušuje svoju chartu a "nedovolí ruským športovcom vystupovať na hrách s ruskou zástavou, vlajkou a hymnou".

S myšlienkou olympijského prímeria síce principiálne súhlasí, kritizuje však prístup k ruským športovcom: "Porušujú pravidlá a od nás požadujú ich plnenie. Drahí priatelia, takto sa ďaleko nedostaneme. Takto sa ešte nikto nikdy nedohodol."

Ukrajina: V dôsledku bojov v Charkovskej oblasti evakuovali už 10-tisíc ľudí

"Celkovo bolo evakuovaných 9 907 ľudí," spresnil gubernátor. K spusteniu ruského pozemného útoku v pohraničnej Charkovskej oblasti došlo pred vyše týždňom a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že môže ísť iba o prvú vlnu rozsiahlejšej ofenzívy. Obyvatelia Charkovskej oblasti utekajú pred ruskými vojakmi, ktorým sa podarilo postúpiť o päť až desať kilometrov pozdĺž severovýchodnej hranice, kým ich zastavili ukrajinské sily.

Synehubov ďalej dodal, že ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo odraziť v noci na sobotu dva pokusy o prienik. Situácia je podľa neho "pod kontrolou", kým "obrancovia v určitých oblastiach vykonávajú útočné" a prieskumné operácie. Moskva útočí na niekoľko obcí v oblasti vrátane mesta Vovčansk, ktoré sa nachádza len päť kilometrov od hraníc, pripomína AFP. "V oblasti mesta Vovčansk si ukrajinské jednotky posilňujú obranu," povedal Synehubov.

Ukrajina obnovuje konzulárne služby pre mužov v bojaschopnom veku v zahraničí

Nový zákon o mobilizácii, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal ešte v polovici apríla, vstupuje do platnosti v sobotu. Zaväzuje mužov podliehajúcich brannej povinnosti, aby do 60 dní aktualizovali svoje údaje na vojenských správach, zvyšuje platy dobrovoľníkom a sprísňuje tresty za vyhýbanie vojenskej službe.

Ukrajinské úrady zablokovali mužom vo veku od 18 do 60 rokov v zahraničí prístup ku konzulárnym službám po tom, čo ich tamojší minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba kritizoval, že doma na frontovej línii za seba nechávajú bojovať krajanov. Tento krok vyvolal vlnu kritiky a ovplyvnil aj žiadosti o obnovenie platnosti cestových dokladov. Všeobecne sa považoval za úsilie prinútiť ukrajinských mužov k návratu domov v dôsledku nedostatku vojakov v armáde.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí však v piatok uviedlo, že od soboty obnoví konzulárne služby za predpokladu, že muži budú mať aktuálne vojenské doklady. Rezort diplomacie v Kyjeve spresnil, že "inštruoval zahraničné diplomatické misie, aby opäť začali prijímať žiadosti o konzulárne služby od mužov v bojaschopnom veku, ktoré boli prerušené 23. apríla".

Na základe kontroverzného mobilizačného zákona tiež ukrajinskí muži v zahraničí budú mať prístup ku konzulárnym službám len v tom prípade, že predložia aktuálne vojenské registračné doklady, dodalo ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy