Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Ženy zarábajú menej, táto kampaň im má pomôcť
Zdielať na

Ženy zarábajú menej, táto kampaň im má pomôcť

BRATISLAVA / Podľa ministerstva práce na Slovensku ženy zarábajú oveľa menej ako muži. A nemajú ani vytvorené dostatočné podmienky na to, aby mohli pracovať a zároveň byť matkami. Chce to teda zmenu. Ministerstvo preto ponúka 23 miliónov eur podnikateľom, mestám, či obciam, aby za ne matkám ktoré pracujú, vytvorili jasle, detské kútiky či družiny.

"Keď vyrastiem budem lietať na mesiac. Keď vyrastiem budem zarábať menej." Aj týmito sloganom chcú štátni predstavitelia poukázať na rodovú rovnosť. Začať by ale mohli od seba.

Na ministerstve práce sociálnych vecí a rodiny je ministrom muž, štátnym tajomníkom tiež muž. A ostatné ministerstvá fungujú s výnimkou dvoch z nich rovnako. Na Slovensku je trinásť ministerstiev, dvadsaťjeden štátnych úradníkov a z toho sú len tri ženy.

Ženy nie sú na najvyšších pozíciách

"Ženy žiaľ u nás nedosahujú tie najvyššie pozície. Čo sa týka stredného manažmentu tam áno, na pozíciach riaditeľky, manažérky ich je veľa. Ale aj  z tohto dôvodu chceme zmenu," uviedla riaditeľa Odboru rodovej rovnosti na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny Oľga Pietruchová.

Možným riešením je aj väčšia informovanosť o možnosti čiastkového pracovného úväzku. Keže ženy sú tiež matkami. "Určite by bolo dobré, keby sa využívali možnosti zo zákonníka práce ako je práca doma, telepráca či zdieľané pracovné miesto," uviedla Pietruchová.

Pracovníci ministerstva práce zdieľané pracovné miesta nevyužívajú. "No zdieľané miesta nemáme, ale tak to je skôr na iné pozície ako na ministerstve. Skôr v oblasti služieb si to viem predstaviť," uviedol štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burián.

Nový pojem v zákonníku

"No pre nás je telepráca či zdieľané miesto veľmi novým pojmom. V zákonník je len rok a pol," uviedla hovorkyňa Asociácie zamestnávateľským zväzov a združení Miriam Špániková.

"Chceme začať s možnosťou jaslí, detských kútikov či družín. Aby ženy, ktoré pracujú mali kde svoje dieťa odložiť a naplno pracovať. My budeme financovať to vytvorené pracovné miesto, čo sú najväčšie náklady," dodala Pietruchová.

O financie môžu podnikateľia mestá či obce požiadať ministerstvo už v septembri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy