Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Ekologická katastrofa na Horehroní: Minister Richard Takáč podáva trestné oznámenie
Zdielať na

Ekologická katastrofa na Horehroní: Minister Richard Takáč podáva trestné oznámenie

SLOVENSKO / Ekologická katastrofa obrovských rozmerov. Tak opisujú vládni politici lesy napadnuté lykožrútom. Kalamita sa už z Horehronia presunula aj na Podpoľanie a na Gemer. Okrem Čierneho Balogu už vyhlásili mimoriadnu situáciu aj v okresoch Detva a Revúca. Minister podáva trestné oznámenie za nedbanlivosť pri správe lesov. Jedni oponenti mu odkazujú, že mieri tak akurát na vlastných nominantov, druhí ho zas obviňujú, že lykožrúta využíva iba ako zásterku pre masívne výruby.

Paseku v okolí Čierneho Balogu má podľa kompetentných na svedomí lykožrút. Skutočný rozsah katastrofy sa vraj pritom ešte iba ukáže. "Doslova a do písmena vám les mizne pred očami," konštatoval poslanec Rudolf Huliak. Za veľmi vážnu označil situáciu aj riaditeľ Národného parku Muránska planina. Aj tu musia vyťažiť obrovské množstvo drevnej hmoty napadnutej lykožrútom.

Snahou je udržať kalamitu mimo centrálnej časti národného parku, ktorá je v ochrannom pásme a nachádzajú sa tam vzácne druhy živočíchov ako je fúzač karpatský, či hlucháň hôrny. "Tam sa snažíme pristupovať maximálne zodpovedne a jemne, ale čo sa týka ostatných území, bohužiaľ, tam sa tej kalamite musíme maximálne venovať," uviedol riaditeľ národného parku Miroslav Juríček. Minister pôdohospodárstva aj predseda príslušného parlamentného výboru nešetria silnými slovami a popri stámiliónových ekonomických aj ekologických škodách vidia v tom všetkom už aj trestnoprávny rozmer.
"Podávame trestné oznámenie, pretože musí byť vyvodená zodpovednosť," informoval minister Richard Takáč. "Toto je priam zosnovanie zločineckej skupiny," doplnil Huliak. Kto konkrétne mal pochybiť a o aké dôkazy to v trestnom oznámení opiera minister, neprezradil. "Minister pôdohospodárstva tu plánuje najmasívnejší výrub za ostatné desaťročia. Tá situácia sa dá riešiť iným spôsobom," reagovala poslankyňa Tamara Stohlová. V Saske narozdiel od progresívcov s výrubmi, ale aj s trestným oznámením súhlasia. Odpovede, kde hľadať korene kalamity, či ešte za predchádzajúcich vlád Smeru alebo až v minulom volebnom období, sa v parlamente rôznia a to podľa farby straníckeho trička respondenta. Škodu, akú kalamita napokon prinesie, zatiaľ, nevie minister vyčísliť. Rátať vraj treba v stámiliónoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy