Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Šok pre včelára: Medveď mu zničil takmer 50 úľov
Zdielať na

Šok pre včelára: Medveď mu zničil takmer 50 úľov

NITRIANSKE PRAVNO / Rozbité úle, zdemolované rámiky a obrovský neporiadok. Toto čakalo na Štefana Topora v jeho včelnici v Nitrianskom Pravne. Včely tu chová tridsať rokov a teraz prišiel o všetko. Úradoval tam totiž medveď.

Pánovi Toporovi medveď zničil všetky úle. "Prvý pohľad - šok na odpadnutie. Keď takto vidíte včelnicu, je to veľmi žalostný pohľad," opísal včelár Štefan Topor.  Včely tu chová viac ako tridsať rokov. Keď odtiaľto naposledy odchádzal bolo všetko v poriadku. Areál zamkol a odišiel.

V utorok (14. 5.) tu našiel hotovú spúšť. "Rozbil domce, úle, rámčeky, všetko zdevastoval. Včelárim 57 rokov, mám 70. Dožiť sa niečoho takého, je to hrozné," priblížil Topor. Medveď mu zničil všetkých 47 úľov. Škodu vyčíslil na 10-tisíc eur. Zásahový tím pre medveďa hnedého tu nainštaloval fotopasce a lokalitu monitoruje.

​Včelnica je pritom vzdialená iba pár metrov od centra sociálnych služieb. "Je to nebezpečné, lebo dôchodcovia tu majú stolík a počúvajú včely. Dobre, že tu neboli," podotkol Topor. Medveďa v areáli domova dôchodcov spozorovali aj pred pár mesiacmi. Za Nitrianskym Pravnom dokonca zaútočil na hubára.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy