Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Skrátené pracovné úväzky a meškajúce výplaty. Zamestnanci Bukózy holding sa boja o prácu
Zdielať na

Skrátené pracovné úväzky a meškajúce výplaty. Zamestnanci Bukózy holding sa boja o prácu

HENCOVCE / Drevospracujúci podnik na východe Slovenska má problémy. Tvrdí, že sa začali po tom, ako im štát za minulej vlády obmedzil dodávky dreva. O prácu majú strach stovky ľudí. Bukóza je významným zamestnávateľom vo vranovskom okrese. Podnik hľadá investora. Odborári požiadali o pomoc aj premiéra.

Informácie majú zamestnanci zväčša cez SMS-ky alebo emaily od svojich nadriadených. Podnik, ktorého história siaha do rokov po druhej svetovej vojne, priznáva problémy. Do práce chodia len niektorí zamestnanci. Aj tí nevedia, čo bude a dokedy.

​Podnik bol tak vlani nútený znížiť svoju výrobu na 50 percent. Tvrdí však, že až do konca roka platil za drevo pravidelne alebo bankovými zárukami. Finančne to držali do marca, kedy začali meškať aj výplaty. Ľudia sa boja existenčných problémov. "Tam, kde pracuje dajme tomu 200 ľudí a z toho drvivá väčšina sme doma, tak banky majú radosť," zhodnotil zamestnanec Bukózy.

Za súčasnú situáciu viní podnik minulé kroky štátu. Podľa písomného stanoviska začali problémy v závode po tom, ako im štátne lesy znížili dodávky dreva. "Za uvedenú situáciu je plne zodpovedná predchádzajúca vláda na základe vypovedania dlhodobej zmluvy ministrom Mičovským, ktorý fabrike skrátil ročný objem dodávok dreva cca o 50 percent, a drevárska fabrika bez dreva nevie existovať," uviedla vo svojom stanovisku Bukóza holding. S prosbou o stanovisko oslovila TV JOJ aj bývalého ministra. Na SMS správu ani telefonát nereagoval.

Bukóza holding aktuálne zamestnáva viac ako 700 ľudí. Ak by podnik skončil a oni by prišli o prácu, bol by to citeľný úder pre vranovský región.

Finančné problémy holdingu mal vyriešiť úver. O ten sa začali zaujímať už skôr, napriek prísľubom ho ale  nedostali. "Stále len tvrdia, že príde nejaký zázračný investor," uviedol zamestnanec Bukózy.

Závod aktuálne predáva buničinu zo skladových zásob, no výroba od decembra fungovala iba tri týždne. Už teraz je jasné, že bez pomoci štátu či nového investora sa podnik nepohne. "Vedenie spoločnosti takto intenzívne hľadá riešenia, ktoré by umožnili rozbeh výroby. Zároveň odborári našej spoločnosti požiadali o pomoc premiéra Slovenskej republiky a očakávajú jeho stanovisko k stretnutiu,“ uviedla vo svojom stanovisku Bukóza holding.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy