Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Maďarsko odškodní ľudí, ktorí sa zadĺžili v cudzej mene
Zdielať na

Maďarsko odškodní ľudí, ktorí sa zadĺžili v cudzej mene

Zdroj: TASR/MTI/Imre Foeldi

BUDAPEŠŤ / Vysoký predstaviteľ maďarskej vládnej strany Fidesz v pondelok vyzval vládu, aby pripravila zákon o kompenzáciách klientov bánk, ktorí sa zadlžili v cudzej mene. Predseda poslaneckej frakcie Fideszu v maďarskom parlamente Antal Rogan návrhom reagoval na rozhodnutie súdu, podľa ktorého si banky účtovali časť nákladov neoprávnene.

O legislatíve by mohol parlament rokovať ešte pred letnou prestávkou, dodal Rogan. Straty v dôsledku zmien výmenných kurzov by mal podľa neho riešiť osobitný zákon.

"Môžeme to urobiť v dvoch osobitných krokoch. Prvým je, že vláda by mala vypracovať právne riešenie, aby zabezpečila dlžníkom kompenzácie za všetky čiastky, ktoré si banky účtovali neoprávnene," povedal v parlamente Antal Rogan.

Súd rozhodol

Minulý týždeň najvyšší súd v Maďarsku rozhodol, že banky postupovali neférovo, keď pri čerpaní úveru uplatňovali iný výmenný kurz ako pri jeho splátkach.

Súd tiež konštatoval, že dlžníci, ktorí si v Maďarsku nabrali pôžičky v cudzej mene, môžu napadnúť výmenný kurz stanovený bankou iba v prípadoch, keď v čase vzniku týchto zmlúv nemohli realisticky posúdiť možné zmeny trhových sadzieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy