Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
KDH chce odškodňovať obete očkovania
Zdielať na

KDH chce odškodňovať obete očkovania

BRATISLAVA / Poslanci za KDH Jozef Mikloško a Ivan Uhliarik v novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia navrhli vytvoriť priestor pre možnosť odškodnenia pri negatívnych dôsledkoch očkovania.

"Dnes sa odškodňuje za takmer všetko od meškania vlaku, cez choroby z povolania až po uhryznutie medveďa. Iba nežiaduce poškodenia zdravia po očkovaní sa neodškodňujú,“ vyhlásil na brífingu poslanec za KDH Jozef Mikloško.

Jednoduchší proces

"Základom našej novely je, že celý proces žiadosti o odškodnenie sa zjednodušuje,“ doplnil Ivan Uhliarik. Okrem toho chceli, aby prešlo dôkazné bremeno od pacienta na štát. "Cieľom nie je zvyšovať čiastku za odškodnenie, ale zjednodušiť získanie odškodnenia,“ dodal Uhliarik.

Posudzovanie žiadostí

Keďže negatívne dôsledky očkovania sú podľa vyjadrenia odborníkov ojedinelé, poslanci za KDH nepredpokladajú vysoké nároky na verejné financie. Na odškodnenie negatívnych dôsledkov očkovania by podľa nich mohlo stačiť ročne šesťdesiatšesť tisíc eur, peniaze by mohli ísť z kapitoly ministerstva zdravotníctva.

Poslanci chceli zriadiť Fond odškodnenia, do ktorého by výrobca alebo distribútor vakcíny odovzdával časť z jej ceny.

Uhliarik a Mikloško neuspeli so svojím návrhom neuspeli, väčšina v parlamente ich návrh nepodporila.

Po piatich rokoch

Debata o odškodnení pri trvalých následkoch z očkovania, sa dostala do parlamentu v polovici mája.

"Doteraz bolo finančné bremeno na vypracovanie posudku na občanovi, teraz sa presúva na Úrad verejného zdravotníctva," uviedol vtedy bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

"Pokiaľ sa dokáže prípad a súvislosť medzi očkovaním a postihnutím dieťatka, tak by to odškodnenie malo byť. O tom môže rozhodnúť iba súd," tvrdí exminister zdravotníctva Richard Raši. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy