Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dávky hmotnej nudzi budú prísnejšie
Zdielať na

Dávky hmotnej nudzi budú prísnejšie

SLOVENSKO / 140 eur je približne suma, ktorú dáva štát mesačne každému človeku v hmotnej núdzi. Už dlhšie sa diskutuje o tom, že by si ju všetci mali odrobiť a nedostávať ju iba tak pre nič za nič. Vraj je to ale mimoriadne komplikovaná a citlivá záležitosť a nedá sa urýchliť.

Ročne ide o sumu asi 300 miliónov

"Keď už niekto niečo dostáva, tak musí plniť nejaké náležitosti. V prípade neplnenia, alebo vyhýbania sa, budú sankcie," povedal štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian. Bavíme sa o dávke v hmotnej núdzi.

Slovensko na ňu mesačne vynakladá sumu viac ako 25 miliónov eur, čo je ročne približne 300 miliónov. Počet poberateľov je alarmujúci. "Od 180 do 200 tisíc ľudí. Je to dosť," dodal štátny tajomník. Všetci poberatelia by za to mohli pre spoločnosť niečo urobiť.

Treba to detailne premyslieť

Odpracované milióny by sa určite prejavili na každom kroku. Zíde sa každá ruka. Ľudia v núdzi s tým navyše problém nemajú. "Radšej pôjdem robiť, ako tu sedieť celý deň," hovorí poberateľ dávky. Prečo to teda na Slovensku ešte nefunguje? Vraj ide o záležitosť, ktorú treba do detailov premyslieť. "Sú tam úplne konkrétne opatrenia z jednotlivých miest a obcí, ktoré majú prevahu takýchto obyvateľov," informuje predseda ZMOS Jozef Dvonč.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy