Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Koniec fám. Rómovia na sociálnych dávkach neryžujú
Zdielať na

Koniec fám. Rómovia na sociálnych dávkach neryžujú

BRATISLAVA / Keď sa na Slovensku rozpúta diskusia o tom, kto poberá najviac a najvyššie dávky, mnohí ľudia ukážu na Rómov. Ak by sa však zaujímali o problém a čísla hlbšie, prišli by na to, že najviac peňazí z našich daní dostáva na dávkach v hmotnej núdzi úplne iná skupina. Dôchodcovia!

Sociálne dávky 18,25 % z rozpočtu

Sociálne dávky tvoria iba 18,25 % zo štátneho rozpočtu. A z tejto čiastky ide na sociálne vylúčených iba 2,5 percenta. Na podporu viacdetných rodín idú tri percentá.

"Sú rezorty alebo oblasti, kde sa oveľa viacej míňa. A napríklad rádovo na zdravotníctvo možno stokrát viac dávame," tvrdí Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku.

Žijú na hranici absolútnej chudoby

Výskum Svetovej banky zameraný na poberanie sociálnych dávok zistil, že najväčšími poberateľmi sú jednotlivci. "Nezodpovedá tej predstave o mnohopočetných rodinách, ktoré sú najmä poberateľmi dávok," hovorí Kusá.

"Niekedy koluje na internete, že rómska rodina 700. To je len hypotetický model, ktorý možno dosiahne mizivé percento z nich, ale väčšina z nich žije z oveľa nižších príjmov. Treba povedať, že tie sú častokrát na hranici absolútnej chudoby. Proste žijú z príjmov, ktoré sú porovnateľné s Afrikou a najchudobnejšími štátmi v Ázii," dodáva Oravec.

Chudobu ako takú, ale aj rómsky problém treba riešiť. Nie na základe predsudkov, ale na základe faktov. "V najsegregovanejších, v najchudobnejších sídlach, kde je veľa domácností s veľkým počtom detí je asi najnižšia sociálna ochrana," uzatvára Kusá.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy