Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kšefty s lístkami. Špekulanti ich ponúkajú aj o 50 percent drahšie
Zdielať na

Kšefty s lístkami. Špekulanti ich ponúkajú aj o 50 percent drahšie

BRATISLAVA / Veľký koncert obľúbenej hudobnej hviezdy, či významná športová udalosť, vždy priláka tisíce divákov. Ale tiež špekulantov, ktorí sa na tom snažia nepoctivo zarobiť. Napríklad ponúkaním lístkov na čiernom trhu. Zoženú lacno a predávajú draho. S veľmi slušným ziskom.

Hoci sa ich oficiálni predajcovia snažia obmedziť, úplne ich zastaviť nevedia. Len čo sa spustí predaj lístkov na koncerty megahviezd, začína sa boj o vstupenky. Už po niekoľkých minútach sú však beznádejne vypredané. "Išli sme do predajne s časovým predstihom. Boli sme druhí v poradí. Napriek tomu sa nám to nepodarilo," hovorí Dominika.

"Už mi vypisovalo, že lístky sú predané a bolo 9:04. Čiže za pár minút malo zmiznúť niekoľko tisíc lístkov," opisuje svoju skúsenosť Patrik. Na čiernom trhu sú ceny o 30 až 50 percent vyššie. "Ja som dal inzerát. Ozvala sa mi pani. Povedala, že má 78 lístkov, že toľko kúpila," dodáva Patrik.

Oficiálny predajcovia chcú špekulantské praktiky obmedziť tým, že umožňujú kúpiť len 4 lístky na hlavu. Ako je potom možné, že na čiernom trhu sa dá kúpiť viac naraz. "Neviem si dosť dobre predstaviť, ako niekto za tých pár minút dokáže kúpiť 160 lístkov," uviedla Ivana Kirková zo spoločnosti Eventim.

U nás neexistuje žiadny zákon, ktorý by postihoval kšeftárov s lístkami. Je to pravidlo dopytu a ponuky. V inzerátoch na internete sa môžu objaviť aj nepravé vstupenky. "Neodporúčame takto kupovať lístky," dodáva Kirková.
Riešením by bolo kupovanie lístkov priamo na mieste, to by však znamenalo ďalšie komplikácie pre organizátorov a niekoľkohodinové státie v rade.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy