Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mastná pokuta pre Slovensko! Mastenec sa ťažiť nebude
Zdielať na

Mastná pokuta pre Slovensko! Mastenec sa ťažiť nebude

SLOVENSKO / Slovensku hrozí medzinárodný súd, výsledkom ktorého môže byť miliardová pokuta. Arbitrážou sa oháňa americká firma, ktorá chcela ťažiť v oblasti Gemera mastenec. Tunajšie úrady jej však odňali ťažobné právo. Vraj je za všetkým korupcia a väzby podnikateľov s politikmi.

Slovensko využije všetky právne prostriedky

Obvodný banský úrad v Spišskej Novej Vsi odňal firme Rozmin licenciu na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome, kde v objavili jedno z najväčších ložísk na svete. Do spomínanej spoločnosti mala zainvestovať rakúska firma Eurogas, ani po siedmich rokoch však nezahájila ťažbu nerastu, ktorý má v priemysle široké uplatnenie.

V roku 2010 pohrozila Slovensku arbitrážou, o rok neskôr vstúpila do sporu aj americká materská spoločnosť Eurogas. Tá sa odvolávala na zmluvu o ochrane vzájomných investícií.

Škoda sa vyšplhala na 1,6 milióna

Ministerstvo financií vlani v decembri odoprelo Eurogasu výhody v zmysle bilaterálnej dohody medzi Slovenskom a USA. Odvoláva sa na informácie, podľa ktorých Eurogas nevykonáva v Spojených štátoch rozsiahlu podnikateľskú činnosť a je kontrolovaný občanom tretieho štátu. "Vzhľadom na vyššie uvedené odopretie výhod SR nevidí dôvod na úhradu nárokov uvedených spoločností," tvrdí hovorca ministerstva financií Radko Kuruc.

Eurogas pôvodne hovoril o škode za 500 miliónov eur, najnovšie sa dopracoval k číslu 1,6 milióna dolárov. Oháňa sa odhadmi nezávislých geológov o veľkosti ložiska a možností ťažby. "EuroGas Inc. international sa po porade so zahraničnými právnikmi pripravuje na súdny proces proti Slovenskej republike na medzinárodnom arbitrážnom súde Svetovej banky vo Washingtone D.C. v USA. Ten rozhodne, kto má pravdu, a kto klame,“ hovorí predseda predstavenstva Eurogas Wolfgang Rauball.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy