Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Slováci si môžu vydýchnuť. Podľa NBS sa ekonomická situácia zlepší a zastabilizuje
Zdielať na

Slováci si môžu vydýchnuť. Podľa NBS sa ekonomická situácia zlepší a zastabilizuje

BRATISLAVA / Národná banka Slovenska predstavila prognózu na ďalšie roky. Slováci si môžu vydýchnuť, ekonomická situácia sa výrazne zlepší a hlavne zastabilizuje. Problémy však môže spôsobiť verejný dlh.

Reálne mzdy porastú, zdražovanie utíchne, v domácnostiach bude viac peňazí. Národná banka prináša samé dobré správy, a to pod heslom - nuda je dobrá. "Trochu nudy človek potrebuje a dnešná prognóza tak trochu nudná je," vyhlásil na úvod tlačovej konferencie guvernér NBS Peter Kažimír. 

​No aj matematika dokáže potešiť. Napríklad pri inflácii. "Po dvoch rokoch dvojciferných čísel klesne pod tri percentá," priblížil Kažimír.

Ceny potravín i benzínu budú stabilnejšie, časy obrovských skokov sú preč. Domácnosti na tom budú finančne lepšie a stúpnu reálny mzdy - teda, v peňaženke vám síce peniaze pribudnúť nemusia, no dokážete si toho kúpiť viac. Vrásky na čele však NBS robí verejný dlh, ktorý bude naďalej rásť. "Je to postupné zvyšovanie, ale stále to je zvyšovanie. Nevidíme žiadny faktor, ktorý by to zastavil," uviedol Martin Reiner, hlavný ekonóm NBS.

Peter Kažimír komunikuje s ministrom financií o pláne konsolidácie. Je to ale dvojsečná zbraň. Nutné výrazné šetrenie zabrzdí ekonomický rast.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy