Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ďalší šachový ťah voči fajčiarom! Vláda sprísňuje pravidlá
Zdielať na

Ďalší šachový ťah voči fajčiarom! Vláda sprísňuje pravidlá

Zlá správa pre fajčiarov, ale dobrá pre tých, ktorí, naopak, fajčenie neznášajú. Naši ministri dnes okrem iného rokujú aj o novele zákona, ktorá by mal byť opäť o niečo prísnejšia pre milovníkov tabaku.

Okruh látok považovaných za škodlivé by sa mal rozšíriť. Malo by medzi ne byť zaradené aj všetko to, čo sa nachádza vo výrobkoch, ktoré sú určené na fajčenie, ale neobsahujú tabak. Teda aj elektronické cigarety.

Menej miesta pre fajčiarov

Aj miest, kde si fajčiari budú môcť zapáliť cigaretu, bude menej. Fajčiť sa nebude môcť nielen tam, kde sa pokrmy vyrábajú a pripravujú, ale aj tam, kde sa pokrmy a nápoje iba podávajú. Takže takmer nikde! Aj v obchodných domoch sa situácia vyrieši. Zákon o ochrane nefajčiarov mal v tomto smere istú dieru – pojem obchodný dom vôbec nepoznal. Takže po novom už nebude možné fajčiť ani v obchodných domoch! Bude tam však možnosť vytvoriť špeciálnu miestnosť, ale mimo predajní s jedlami. Zákaz fajčiť by mal platiť nielen v budovách škôl, ale po novom sa rozšíri na celý areál.

Za "chutné" fajčenie hrozí "mastná" pokuta

Varovania na škatuľkách cigariet a reklamách budú prísnejšie. Aj pokuty by mali byť vyššie. Za nedodržanie zákona hrozí pokuta minimálne 500, namiesto 331 eur a maximálne 15 000 eur namiesto 3 319 eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR

Súvisiace články