Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Fajčiace batoľa! Je závislé na nikotíne
Zdielať na

Fajčiace batoľa! Je závislé na nikotíne

Pre len 2-ročného chlapčeka sú cigarety súčasťou života. Pokiaľ mu ich rodičia nedoprajú, vybuchne hnevom!

Ardi Rizal má len dva roky, ale už je aktívnym a naviac závislým fajčiarom. Svoju prvú cigaretu okúsil ako 18-mesačné dieťa, zapálil mu ju otec Mohammad Rizal. Keď sa ho však reportér s obavami opýtal, či sa nebojí o zdravie svojho dieťaťa, Mohammad mu s údivom odpovedal: "Prečo by som sa mal báť? Vyzerá zdravo."

Chlapček pochádza z rybárskej rodiny z dedinky Musi Banyuasin z juhu Sumatry. Podľa otca sa vraj vždy poriadne nahnevá a vybuchne hnevom, pokiaľ mu cigaretu nedajú, keď o ňu požiada. "Hnevá sa a plače, keď nemôže fajčiť. Je závislý."

Rodičov chlapčeka už vyšetrujú

"Vyšetrujeme rodičov chlapca a komunitu, v ktorej žije," povedal Heru Kasidi z ministerstva na podporu žien a ochranu detí. "Toto nie je prvýkrát, čo sa video s fajčiacim dieťaťom objavilo na internete," povedal.

Podľa Kasidiho na vine sú mierne zákony týkajúce sa tabakového priemyslu, ktoré umožňujú tabakovým spoločnostiam zamerať sa na mladých ľudí.

Podľa štatistík indonézskych agentúr vyzerajú čísla fajčiacich detí hrozivo. Vraj až 25 percent detí vo veku od 3 do 15 rokov už okúsilo svoju prvú cigaretu. A až 3,2 percenta z nich sú aktívnymi fajčiarmi. Percento malých fajčiacich detí pritom z roka na rok stúpa.

YouTube.com/ilustračné

Organizácie na ochranu práv detí pritom pripomínajú, že v krajine by sa mala posilniť práve zákonná ochrana detí a nefajčiarov. Posilnenie je však v krajine tabaku otázkou.

Na YouTube sa objavilo aj iné video fajčiaceho trojročného chlapčeka, ihneď však bolo stiahnuté. Nasledujúce video takisto zachytáva fajčiace dieťatko z Ázie.

Informácie zverejnil dailymail.co.uk.

;hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="376">

;hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="620" height="489">

Najčítanejšie správy