Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Zákaz fajčenia na verejných miestach redukuje infarkty o 36 percent
Zdielať na
Zahraničie

Zákaz fajčenia na verejných miestach redukuje infarkty o 36 percent

Zdroj: TASR

Po uplatnení zákazov fajčenia ihneď klesol výskyt srdcových infarktov

Vyzvali na rozšírenie zákazov fajčenia v uzavretých verejných priestoroch s cieľom zabrániť srdcovým záchvatom a zlepšiť zdravie verejnosti.

"Táto štúdia je ďalším silným dôkazom, že pasívne fajčenie vyvoláva srdcové záchvaty, a že schválením stopercentných antifajčiarskych zákonov pre všetky pracoviská a verejné miesta môžeme chrániť verejnosť," uviedol James Lightwood z Univerzity Kalifornia - San Francisco, ktorého štúdiu zverejnil časopis Circulation.

Jeho tím zozbieral údaje z 13 štúdií o zákaze fajčenia v spoločenstvách v USA, Kanade a Európe. Uvádzali, že výskyt srdcových záchvatov klesol ihneď po uplatnení zákazov fajčenia, v prvom roku o 17 percent a o tri roky až o 36 percent.

Lightwood zdôraznil, že dobre navrhnutý zákona obmedzujúci fajčenie môže významne znížiť srdcové záchvaty v populácii a má prospešný dopad na verejné zdravie.

Dr. David Goff z lekárskej fakulty univerzity Wake Forest v Severnej Karolíne dodal, že antifajčiarske zákony by mohli znížiť výdavky na zdravotníctvo.

"V čase vážnych obáv o finančnú udržateľnosť nášho systému zdravotnej starostlivosti, antifajčiarske zákony predstavujú finančne nenáročný krok k zníženiu srdcových záchvatov, a pravdepodobne, ďalších kardiovaskulárnych podmienok," dodal Goff.

Americké centrum pre kontrolu chorôb a ich prevenciu zistilo, že dlhodobé vystavenie pasívnemu fajčeniu môže zvýšiť výskyt srdcových chorôb u dospelých nefajčiarov o 25 percent na 30 percent.

Fajčenie tiež spôsobuje niekoľko druhov rakoviny, porážku a emfyzém, alebo chronické obštrukčné pľúcne choroby.

Zdielať na

Najčítanejšie správy