Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fajčenie a antikoncepcia môžu za infarkt a mŕtvicu u žien
Zdielať na
Zahraničie

Fajčenie a antikoncepcia môžu za infarkt a mŕtvicu u žien

Zdroj: sfappeal.com/getiton.nhs.uk/ilustračné

Ohrozené sú najmä ženy s ojedinelou poruchou imunitného systému.

Ženy mladšie ako päťdesiat rokov, ktoré majú ojedinelú poruchu imunitného systému, ohrozuje mŕtvica až 45-krát viac a infarkt päťnásobne viac než zvyšok populácie. V časopise The Lancet Neurology sa objavila štúdia, ktorá sa zameriava na to, aké riziko hrozí ženám trpiacim antifosfolipidovým syndrómom, čím zároveň upozorňuje na fakt, že by sa tomuto ochoreniu mala venovať väčšia pozornosť.

Antifosfolipidový syndróm vzniká, keď protilátky priľnú na bunkové membrány, čím narušia bežné zrážacie mechanizmy krvi. Ochorenie bolo v minulosti v centre pozornosti najmä preto, že spôsobuje krvácanie, trombózu a opakované potraty. Holandská štúdia je však prvá, ktorá zisťuje aký je súvis medzi ochorením a mŕtvicou či infarktom.

Odborníci v nej skúmali údaje získané od 1 006 žien vo veku od 18 do 49 rokov, ktoré sa podieľali na štúdii v rokoch 1990 - 2001. Dobrovoľníčky odovzdali vzorky krvi, ktorú následne testovali na antifosfolipidové protilátky, známe ako lupus anticoagulant (LA). Účastníčky mali taktiež odpovedať na otázky ohľadne svojho životného štýlu. Z celkového počtu dobrovoľníčok, 175 predtým utrpelo mŕtvicu a 203 bolo po srdcovom infarkte. Ostatné boli zdravé. LA našli u 30 žien (17 percent), ktoré mali mŕtvicu, u šiestich (3 percentá), ktoré mali srdcový infarkt, no iba u štyroch (0,4 percenta) zdravých žien.

Hoci LA nie sú časté, tieto takzvané autoprotilátky, by mohli prispievať k nadmernému počtu hospitalizácií, najmä keď ide o cievne rizikové faktory, ako je fajčenie či užívanie antikoncepčných tabletiek, tvrdia autori. Lupus anticoagulant (LA) spolu s fajčením zvyšuje riziko srdcových infarktov až 34-násobne a LA spolu s antikoncepčnými tabletkami 22-násobne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy