Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Dôchodky z 2. piliera má ochrániť ústava
Zdielať na

Dôchodky z 2. piliera má ochrániť ústava

BRATISLAVA / Dôchodky z druhého piliera by mala ochrániť zmena ústavy. Túto informáciu priniesol denník Pravda. Vládny Smer sa vraj dohodol s opozíciou na tom, že sa v ústave zakotví minimálne šesťpercentný odvod do druhého piliera. Táto zmena sa dotkne približne 1,5 milióna sporiteľov.

Druhý pilier by mal byť pevnejší. Smer sa totiž dohodol s väčšinou opozície na tom, že výška odvodov sa zakotví v ústave. "Ministerstvo práce je pôvodným iniciátorom a naďalej platí, že sme za ústavné zakotvenie," uviedol hovorca ministerstva Michal Stuška.

Na Slovensku už boli deväťpercentné odvody, ktoré Smer znížil na štyri. Vtedy ale sľúbil, že ak sa ekonomike bude dariť, tak sa opäť zdvihnú. Aj v prípade ústavného zákona by sa mali zdvíhať od roku 2016 o štvrť percentuálneho bodu ročne. To znamená, že na spomínaných šesť percent by sme sa dostali až v roku 2004.

noviny.sk

"Dôležité je, že ide o nárast. A že už by sa neklesalo a nikdy by sa nesiahlo na dôchodkové úspory," tvrdí poslanec národnej rady Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

"Bez toho si neviem predstaviť, že by súčasná stredná mladšia generácia mala na nádej slušnejšie dôchodky," uviedol poslanec Jozef Mihál (SaS).

Nespokojnosť opozičných poslancov

Nie všetci poslanci z opozície sú ale so zmenou Ústavy spokojní. O zvyšovaní odvodov do druhého piliera totiž hovorí už terajší zákon. A dôležitejšie je podľa nich vedieť, či sa druhý pilier sporiteľom vôbec oplatí. "Väčšina ľudí, ktorá vstúpila do 2. piliera prerobila. Dôležitejšie ako ústavný zákon je zmeniť spôsob výplaty dôchodkového piliera," tvrdí Ivan Švejna (Most-Híd).

Na zmenu ústavy potrebuje Smer okrem svojich 83 poslancov minimálne ďalších sedem z opozície. Rezort práce to ale podmieňuje udržateľnosťou dôchodkového systému a že navýšenie odvodov zvládnu verejné financie. "Môže dôjsť k nárastu, ale len za podmienky dodržania rozpočtovej zodpovednosti," dodal Stuška.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy