Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Parlament schválil pravidlá vyplácania penzií z 2. piliera
Zdielať na

Parlament schválil pravidlá vyplácania penzií z 2. piliera

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Poslanci schválili vyplácanie úspor z druhého piliera dôchodkového poistenia. Možnosť výberu časti nasporenej sumy dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako keby do druhého piliera nevstúpili.

Možnosť výberu časti nasporenej sumy sa tak má týkať sporiteľov, ktorých zárobok je v súčasnosti viac ako 1 030 eur. Ich dôchodok z prvého piliera sa totiž v rámci solidarity kráti, preto by mal byť ich dvojpilierový dôchodok vyšší, ako by bol len z prvého piliera.

Dedenie

Sporitelia si povinne zakúpia doživotnú penziu za časť úspor z druhého piliera v takej výške, aby spolu s prvým pilierom dosiahla sumu, ktorú by dostávali výlučne z priebežného piliera. Zvyšnú časť úspor, ktorú nepoužijú na nákup doživotného dôchodku, si budú môcť slobodne vybrať z dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

Zmena umožní aj dedenie dôchodku z druhého piliera. Zavádza sa sedemročné garantované obdobie, počas ktorého pozostalí zdedia dôchodok.

Dôchodkový vek

Ak by poberateľ dôchodku zomrel napríklad po dvoch rokoch od jeho kúpy, pozostalí by dedili sumu, ktorú by dostával počas zvyšných piatich rokov.

Od začiatku budúceho roka sa ruší aj podmienka minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri. Jedinou podmienkou pre vyplácanie penzie bude dosiahnutie dôchodkového veku. V roku 2015 by tak mohlo o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3 tisíc sporiteľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy