Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Druhý pilier čakajú zmeny. Dôchodky dostane viac ľudí
Zdielať na

Druhý pilier čakajú zmeny. Dôchodky dostane viac ľudí

BRATISLAVA / Vyplácanie dôchodkov z druhého piliera opäť čakajú zmeny. Časť penzijných fondov si bude môcť vybrať viac sporiteľov ako sa pôvodne plánovalo. O novele zákona o starobnom dôchodkovom poistení budú v utorok rokovať aj poslanci národnej rady.

Ďalšie zmeny

Prví sporitelia z druhého dôchodkového piliera dostanú svoje dôchodky už na budúci rok. Pravidlá sa však opäť zmenia.

Časť úspor z druhého piliera si bude môcť vybrať viac sporiteľov, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo práce. To však za predpokladu, že si sporiteľ od svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti kúpi doživotnú penziu.

Ministerstvo práce sa na tomto kompromise dohodlo s opozičnými poslancami. Ako vtedy uviedol štátny tajomník ministerstva Jozef Burian, ide najmä o tom, aby ľudia mali možnosť dožiť s dôchodkom, ktorý zodpovedá ich štandardu. 

Možnosť takéhoto výberu dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili.

12 percent

Podľa prepočtov ministerstva práce by tak možnosť výberu časti nasporenej sumy malo dostať približne dvanásť percent sporiteľov.

V ďalších rokoch by sa toto číslo malo zvýšiť až na dvadsať percent z celkového počtu sporiteľov.

Druhý dôchodkový pilier má dôležité miesto v penzijnom zabezpečení a v súčasnosti je v ňom päť miliárd sedemsto miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy