Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanci sa nevedia dohodnúť, ako štát vyplatí dôchodky
Zdielať na

Poslanci sa nevedia dohodnúť, ako štát vyplatí dôchodky

BRATISLAVA / Druhý dôchodkový pilier má veľmi dôležité miesto v penzijnom zabezpečení. V súčasnosti je v ňom 5 miliárd 700 miliónov eur. Politici ho však menia tak často, že snáď okrem špecialistov v ňom všetci ostatní majú len chaos. Spory sú aj o zákone, podľa ktorého sa tieto dôchodky budú vyplácať. Parlament sa dohodnúť nevie, v pláne sú ďalšie rokovania.

Vyplácanie dôchodkov z druhého piliera

Návrh pravidiel, akými budú dôchodky z druhého piliera vyplácané, predložilo ministerstvo práce. Podstatu podpísal štátny tajomník ministerstva Jozef Burian.

"Aby sa vyplácal doživotný dôchodok, aby človek mal možnosť dožiť s dôchodkom, ktorý zodpovedá jeho štandardu," uviedol k téme Burian.

Opozícia nesúhlasí s koalíciou

Viacerým opozičným poslancom sa však nepáči tzv. programový výber. Ten umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok. Avšak bude sa týkať len minimálneho percenta ľudí. Prevažná väčšina si bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť spomínaný doživotný dôchodok.

"Drvivá väčšina ľudí bude musieť uzatvoriť zmluvu so životnou poisťovňou, hoci to bude pre mnohých nevýhodné," vyjadril nespokojnosť Ivan Švejna, poslanec za MOST - HÍD. "Nevýhodné je to napríklad pre ľudí, ktorí vedia, že sa nedožijú príliš vysokého veku," dopĺňa Švejnu bývalý minister práce Jozef Mihál.

Sumu 800 eur treba znížiť

Ľudovít Kaník, taktiež bývalý minister práce, však pokladá návrh za pomerne dobrý. Výhrady má len s vyplácanej sume. Tú by pred definitívnym hlasovaním chce znížiť. V návrhu je uvedený štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur.

"Mne sa zdá, že je to bariéra, kto sa môže dostať k tomu, aby svoje peniaze mohol slobodne využívať na to, čo uzná za vhodné, príliš vysoká," vyjadril svoj názor Kaník.

Téma druhého dôchodkového piliera ešte nie je ani z ďaleka uzavretá. V parlamente ešte o nej budú rokovať. Opoziční poslanci totiž dali na stôl návrh na ich ústavnú ochranu. Dá sa však odhadnúť, že zrejme neprejde.

Jozefovia v parlamente

Keďže včera oslavoval meniny Jozef, stihli si politici aj zablahoželať. Veď v parlamente je ich spolu až sedem. Najstarší z nich priznal, že si možno vo večerných hodinách, keď budú mať pracovné povinnosti za sebou, aj pripijú.

"Samozrejme sme si vinšovali a do večera si ešte istotne zavinšujeme. V našej rodine je už 5 jozefovských generácií," priznal poslanec za KDH Jozef Mikloško.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy