Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dochôdky zo zahraničia. Ako o ne neprísť...
Zdielať na

Dochôdky zo zahraničia. Ako o ne neprísť...

Priemerný slovenský dôchodca musí každý mesiac vyžiť z 361 eur. To nie je ani polovica priemerného platu. Keď sa pozrieme do okolitých krajín, ako je Rakúsko či Nemecko, ich dôchodcovia mesačne poberajú až tri krát viac. Zisťovali sme, aké podmienky musíte splniť, aby Vám priznali dôchodok zo zahraničia alebo obidva na raz.

Zatiaľ čo rakúsky dôchodca dostane každý mesiac na účet aj viac ako 1000 €, ten slovenský musí vyžiť po odpočítaní nákladov približne so 150 eurami. Slovensko je na tom zle aj čo sa týka sporenia si na dôchodok. Preto čím ďalej tým viac ľudí, odchádza pracovať do cudziny, aby mohli mať nárok na dôchodok aj z inej krajiny.

Pokiaľ chcete žiadať o zahraničný dôchodok, stačí, ak v krajine Európskej únie odpracujete aspoň jeden rok. Potom už stačí kontaktovať našu sociálnu poisťovňu. "Tá vlastne vybaví všetky náležitosti a vyjedná to so zahraničnou poisťovňou. Dôchodok mu potom bude chodiť priamo z tej krajiny, kde pracoval," dodáva hovorkyňa Sociálnej poisťovne Jana Ďuriačová. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy