Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Druhý pilier je nevýhodný aspoň pre tretinu sporiteľov
Zdielať na
Ekonomika

Druhý pilier je nevýhodný aspoň pre tretinu sporiteľov

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Vyhlásil to dnes riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek v Slovenskom rozhlase.

Druhý dôchodkový pilier, v ktorom si na súkromných účtoch šetrí na penziu asi 1,5 milióna ľudí, je nevýhodný minimálne pre tretinu z nich. Majú totiž nízke mzdy, alebo príliš vysoký vek, aby sa im sporenie v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) vyplatilo.

Vyhlásil to dnes riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek v Slovenskom rozhlase.

Podpredseda Asociácie DSS Viktor Kouřil naopak tvrdil, že pre väčšinu sporiteľov sú súkromné účty výhodnejšie, než výhradne prostredníctvom štátom riadeného sporenia v Sociálnej poisťovni.

"Minimálne pol milióna a keby som chcel byť úplne striktný, čo sa týka príjmu a veku, tak do milióna ľudí," odpovedal Bernátek na otázku, koľkým sporiteľom sa to, že vstúpili do druhého dôchodkového piliera, v budúcnosti nevyplatí.

Sociálna poisťovňa je navyše podľa neho väčšou zárukou, že dôchodky budú skutočne vyplatené. DSS by totiž mohli nevýhodným investovaním prísť o časť svojich zdrojov, naznačil.

Kouřil oponoval, že sporenie na súkromných účtoch prinesie väčšine ľudí vyššiu penziu, než keby si šetrili len v prvom dôchodkovom pilieri spravovanom Sociálnou poisťovňou. "Niekomu sa to oplatí len o sto korún mesačne. Ale sto korún krát dvanásť je dnešný vianočný dôchodok," tvrdil Kouřil.

Niekoľko sporiteľov vo vyššom veku sa podľa neho rozhodlo pre sporenie v druhom pilieri napriek tomu, že vedeli, že bude pre nich nevýhodný. Našetrené peniaze totiž po nich budú môcť zdediť príbuzní, povedal Kouřil.

Druhý dôchodkový pilier spustila predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu ako reakciu na nepriaznivý demografický vývoj. Poklesom pôrodnosti totiž ubúda pracujúcich ľudí, ktorí by mohli prispievať na penzie dôchodcov. To by malo v budúcnosti za dôsledok rast schodku verejných rozpočtov.

Po spustení penzijnej reformy sa časť ľudí rozhodla, že povinné odvody vo výške deväť percent z hrubej mzdy si budú odkladať na súkromných účtoch. Zvyšných deväť percent naďalej prijíma Sociálna poisťovňa.

Terajšia vláda premiéra Roberta Fica zmeny predchádzajúceho kabinetu kritizovala. Okrem iného Dzurindovmu kabinetu mu vyčítala, že presunom peňazí na súkromné účty vznikol v Sociálnej poisťovni schodok viac ako 26 miliárd korún. Koalícia sa vlani nakoniec dohodla na niekoľkých zmenách druhého piliera; napríklad v prvej polovici tohto roka z neho môžu sporitelia vystúpiť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy