Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Druhý pilier je do konca júna budúceho roka opäť otvorený
Zdielať na

Druhý pilier je do konca júna budúceho roka opäť otvorený

Zdroj: SITA/Michal Burza

K prvým presunom do prvého piliera však reálne dôjde až v budúcom roku

K prvým presunom do prvého piliera však reálne dôjde až v budúcom roku, keďže Sociálna poisťovňa (SP) začne spracovávať žiadosti o vystúpenie z druhého piliera až od 1. januára 2009. Dôvodom tohto postupu je vysoké administratívne zaťaženie poisťovne v závere roka, ktoré súvisí s prechodom na euro, valorizáciou a úpravou dôchodkov.
      

Vládna koalícia odôvodňuje potrebu otvorenia druhého piliera aktuálnou svetovou finančnou krízou, ktorá na Slovensku najviac ohrozuje práve sektor dôchodkového sporenia.

Podľa premiéra Roberta Fica sú navyše účastníkmi druhého piliera ešte stále aj ľudia, pre ktorých je sporenie na dôchodok nevýhodné. Opozícia tieto argumenty odmieta. Podľa nej ide vláde iba o získanie a okamžité použitie dôchodkových úspor občanov. Návrh rozpočtu na budúci rok už totiž počíta so súvisiacimi prostriedkami vo výške 10 miliárd Sk (331,94 miliónov eur).
      

Táto suma v rozpočte je pritom založená na predpoklade, že z druhého piliera vystúpi 150.000 sporiteľov. Ide o hornú hranicu prognózy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré pri vypracovaní novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení odhadlo odchod 30.000 až 150.000 účastníkov z druhého piliera. Opačným smerom by malo pritom podľa rezortu práce smerovať 5000 až 20.000 súčasných poistencov SP.
      

Kapitalizačný pilier, ktorého účastníci si odkladajú časť svojich dôchodkových odvodov na súkromné účty v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), vytvorila ešte bývalá vláda a funguje od roku 2005. Súčasná vládna koalícia už raz pristúpila k jeho dočasnému otvoreniu, a to v prvom polroku tohto roka. Vtedy z neho odišlo viac ako 100.000, vstúpilo naopak vyše 20.000 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy