Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Sporíte si v druhom pilieri? Toto vás čaká
Zdielať na

Sporíte si v druhom pilieri? Toto vás čaká

BRATISLAVA / Kabinet schválil pravidlá vyplácania penzií z 2. piliera. Výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v tomto dôchodkovom pilieri, si bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni.

Štvornásobok sumy životného minima

Rezort práce a sociálnych vecí chce súčasne od začiatku budúceho roka zrušiť terajšiu podmienku minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri. Jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov z kapitalizačného piliera tak bude dosiahnutie dôchodkového veku. V roku 2015 by tak mohlo o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3-tisíc sporiteľov.

Programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého piliera alebo prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur.

Richter označil zákon za vysoko odborný

Dostupný bude aj pre tých sporiteľov, ktorí majú nasporené málo a od poisťovní nedostanú žiadnu ponuku na doživotný dôchodok.

Minister práce Ján Richter po rokovaní vlády uviedol, že ide o vysoko odborný zákon. "Normu bolo nevyhnutné vypracovať, pretože pôvodne nastavený zákon ešte vtedy ministrom Kaníkom bol nevykonateľný," skonštatoval minister. Tvrdí, že ľudia, ktorí vstupovali do druhého piliera, boli istým spôsobom zavedení, keďže nevedeli, ako sa im budú vyrátavať a vyplácať prvé dôchodky.

Ako podotkol, nebolo by dobré, ak by sa zákon novelizoval. “Myslím, že po zmenách, ktoré sa udiali, je potrebné dať ľuďom stabilitu druhého pilieru. V prvom rade záleží na tom, koľko budú mať nasporené,“ skonštatoval šéf rezortu práce.

Jednorázový výber budú môcť uskutočniť aj tí, ktorí šetrili dobrovoľne. Obchádzanie životných poisťovní zabezpečí tzv. centrálny ponukový systém.

Sporiteľ bude o penziu žiadať sám

Väčšina sporiteľov bude poberať penziu výlučne od životnej poisťovne, nie od dôchodcovskej správcovskej spoločnosti (DSS). Pokiaľ vládny návrh novely schváli aj parlament, v praxi to bude fungovať nasledovne: “Každá DSS pošle každému, kto dovŕšil dôchodkový vek, informáciu o tom, na čo má v 2. pilieri nárok,” vysvetľuje člen Asociácie DSS MUDr. Viktor Kouřil.

O doživotnú penziu vyplácanú zo životnej poisťovne bude musieť požiadať sporiteľ sám. DSS poskytne poskytne informácie o sume centrálnemu systému, do ktorého majú prístup životné poisťovne. Tie doň vložia svoje ponuky.

Sociálna poisťovňa, ktorá systém spravuje, elektronicky alebo poštou zašle ponukový list domov. Každý bude mať 30 dní na to, aby si vybral životnú poisťovňu, ktorá mu bude mesačne vyplácať ním navrhnutú sumu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy