Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Otvorený 2. pilier. Dva listy a čas do 31. januára...
Zdielať na

Otvorený 2. pilier. Dva listy a čas do 31. januára...

Po dňoch príjemných sviatkov ste si už možno našli v poštovej schránke zaujímavý list od Sociálnej poisťovne. Posiela vám návod, ako môžete vystúpiť z druhého piliera. Onedlho však môžete v schránke očakávať iný list - tentoraz od vašej DSS.

Zatiaľ Slováci nevystupujú

"Údaje, ktoré sú zatiaľ k dispozícii, nenasvedčujú tomu, že tento počet sa naplní," informuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Tá totiž spolu s rezortom práce rátali v rozpočte s tým, že z druhého piliera vystúpi okolo 60 tisíc sporiteľov.

V týchto dňoch ste možno preto dostali od Sociálnej poisťovne list, v ktorom vás informuje o zmenách v dôchodkovom sporení a pripomína, že druhý pilier je otvorený. Kto chce, môže z neho vystúpiť či doňho vstúpiť. A to do 31. januára. "Nestačí, ak si to nechajú na poslednú chvíľu a pošlú tento list s dátumom 31. januára," upozorňuje Višváder. V tento deň musí byť žiadosť už na pobočke doručená.

Pozor na list od DSS

Ak už v druhom pilieri ste a nechcete z neho vystúpiť, pozor. DSS-ky tiež posielajú list. "Budeme im zasielať vyhlásenie, v ktorom ak chcú zostať v niektorom z negarantovaných fondov, vyhlásenie musia poslať naspäť," hovorí podpredseda Asociácie DSS Jozef Paška.

Inými slovami - ak chcete, aby sa vaše úspory naďalej zhodnocovali v akciových fondoch a nie v garantovaných dlhopisových, ktoré sporiteľom ručia za to, že neznehodnotia ich úspory, musíte to DSS písomne potvrdiť a poslať poštou do konca marca. V opačnom prípade budú vaše úspory v DSS automaticky presunuté do garantovaných fondov. V akciových fondoch je pritom dnes väčšina sporiteľov II. piliera.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy