Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Rozpočet na rok 2013 v parlamente odklepli...
Zdielať na

Rozpočet na rok 2013 v parlamente odklepli...

Parlament podľa očakávania schválil návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. V dopoludňajšom štvrtkovom hlasovaní sa za schválenie rozpočtu vyjadrilo zo 146 prítomných 82 poslancov, proti bolo 64. Shcválené boli aj dva pozmeňujúce návrhy k rozpočtu z dielne vládneho Smeru...

Platy učiteľov sa zvýšia o 5%

Prvým sa do rozpočtu zapracúva krytie nového očakávaného výpadku príjmov z daní a odvodov a tým druhým zase rozhodnutie o zvýšení platov učiteľov o 5 %. Štyri opozičné pozmeňujúce návrhy, ktoré okrem iného navrhovali zvýšenie platov učiteľov o 10 %, schválené neboli.

Deficit by mal klesnúť pod 3%

Podľa schváleného pozmeňujúceho návrhu sa tak očakávaný výpadok v budúcoročnom rozpočte rieši rozpustením časti vytvorenej rezervy na možný zhoršený ekonomický vývoj, znížením výdavkov niektorých kapitol a zvýšením hotovostného deficitu.

Rozpočtované príjmy rozpočtu sa tak znižujú zo 14,176 mld. eur na 13,916 mld. eur a výdavky klesajú zo 17,235 mld. eur na 17, 002 mld. eur. Rozpočtovaný deficit sa tak zvyšuje z pôvodných 3,059 mld. eur na 3,085 mld. eur, pričom by mal dosiahnuť 2,94 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Pomôže veštecká guľa?

"Možno v tejto sklenenej guli nájde podstatne presnejšie odpovede o budúcnosti rozpočtu, ako my nachádzame v návrhu štátneho rozpočtu," komentoval Kaník odovzdanie vianočného "darčeka" ministrovi financií Petrovi Kažimírovi ešte počas stredajšej rozpravy. Označil ho za významný pracovný nástroj. Rozpočet sa totiž podľa neho rozsype ako domček z karát a rozsypávať sa začne už od začiatku roka. Vyslovil aj obavu o budúcnosť druhého piliera, ktorý si to zrejme podľa neho odnesie...

Vláda si riziká uvedomuje

"Toto nie je rozpočet, ktorý po jeho schválení vo štvrtok by mal byť niekde odložený do skrine, budeme sa ním na mesačnej báze zaoberať," vyhlásil minister Kažimír, ktorý uznal, že má svoje riziká. Vláda si ich však uvedomuje. Medzi ne patrí hospodárenie samospráv, rozpočet zdravotníctva a školstva najmä v súvislosti s mzdovými nárokmi.

Kľúčové je podľa neho, ako sa bude vyvíjať externé prostredie a teda naša ekonomika. Spomalenie hospodárstva znamená dodatočný výpadok príjmov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy