Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Debaty o rozpočte... alebo ako sa minister Kažimír nudil
Zdielať na

Debaty o rozpočte... alebo ako sa minister Kažimír nudil

Rozprava o štátnom rozpočte už ide do finále. Za rečníckym pultom sa opäť vystriedali desiatky poslancov. V stredu sme si však posvietili na nášho ministra financií, ktorý si to musel vedľa rečníkov takpovediac odsedieť. Na záver rokovacieho dňa však dostal vianočný darček. Poslanec Kaník mu venoval krištáľovú guľu.

Ráno sa ešte držal, no neskôr...

Nezriedka býva rokovacia sála v parlamente poloprázdna. Ani debaty o štátnom rozpočte nepočúvajú priamo v sále všetci poslanci. Jediný, ktorý ich však počúvať musí, je minister financií.

Ešte ráno sa zdalo, že mu to nerobí žiadny problém. Počas vystúpenia poslankyne Žitňanskej si stihol dôsledne prečítať dennú tlač a vypiť kávu. Pri vystúpení Richarda Sulíka však už minister neobsedel. "Pán minister, zaujmite svoje miesto - pána Galka to vyrušuje, hovoríte veľmi nahlas," hovorí poslankyňa za Smer-SD Jana Laššáková.

Ešteže sa minister vyzbrojil elektronickými hračkami. A keď už prestali byť zábavné, dôsledne si usporiadal pracovné pomôcky na stole. Potom však prišiel útlm.

Od Kaníka dostal vešteckú guľu

Poobede však minister, zdá sa, pookrial. "Pán minister, vy ste tu klamali minule! Vy tu len ticho seďte a keď chcete reagovať, reagujte potom," povedal nezávislý poslanec Daniel Lipšic.

Podvečer však prišlo prekvapenie. Poslanec Kaník priniesol ministrovi Kažimírovi vianočný darček - vešteckú guľu. "Možno v tejto sklenenej guli nájde podstatne presnejšie odpovede o budúcnosti rozpočtu, ako my nachádzame v návrhu štátneho rozpočtu,“ povedal Kaník. Rozpočet sa totiž podľa neho rozsype ako domček z karát a rozsypávať sa začne už od začiatku roka.

Obeťou tohto vývoja sa podľa Kaníka môže stať druhý dôchodkový pilier, ktorému časť odvodu už súčasná vláda zobrala. "Mám veľkú obavu o budúcnosť druhého piliera, bude veľké nutkanie siahnuť na posledné peniaze, ktoré táto vláda sporiteľom na budúce dôchodky ešte nechala,“ vyhlásil Kaník.

Diskusný maratón už nebude trvať dlho, o rozpočte by naši poslanci mali hlasovať už zajtra o 11:00.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy