Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lídri eurozóny odobrili vytvorenie bankového dohľadu
Zdielať na

Lídri eurozóny odobrili vytvorenie bankového dohľadu

Banková únia je heslom týchto dvoch dní v Bruseli. Stretávajú sa tam lídri Európskej únie na poslednom tohtoročnom samite, aby prerokovali práve bankový dohľad, ktorý má zabezpečiť, aby nedošlo v budúcnosti k problémom s financovaním a fungovaním bánk, bez ktorých nemôže fungovať žiadna ekonomika, či krajina.

Každý štát v nej bude mať 1 člena

Lídri krajín eurozóny na tohtotýždňovom summite formálne odklepli návrh na vytvorenie jednotného bankového dohľadu. Podľa kompromisnej dohody, ktorú na stredajšom stretnutí odsúhlasili ministri financií eurozóny, bude jednotný bankový dohľad vykonávať Európska centrálna banka (ECB) prostredníctvom tzv. rady dohľadu. Každý štát v nej bude mať jedného člena a jeden hlas. Členom budú automaticky všetky štáty eurozóny, ostatné krajiny Európskej únie sa budú môcť o členstve samé rozhodnúť.

Jednotný bankový dohľad by mohol odštartovať už 1. marca 2014. Únia by pritom mala priamo kontrolovať iba banky, ktorých aktíva prevyšujú sumu 30 mld. eur. Centralizovanému dohľadu by mali podliehať aj banky s aktívami vyššími ako 20 % výkonu ich domácej ekonomiky. "V tejto situácii to pre slovenský bankový trh znamená, že skoro tri štvrtiny nášho bankového sektora budú patriť pod európsky dohľad," povedal vo štvrtok minister financií Peter Kažimír.

Fico rozhodnutie uvítal

Premiér Robert Fico dohodu ministrov financií uvítal. Obával sa totiž, že by sa na konkrétnej dohode bankového dohľadu premiéri pre rozdielne postoje na summite nezhodli. "Jednotný bankový dohľad je samozrejme len jeden z troch pilierov bankovej únie," skonštatoval Fico s tým, že o zvyšných dvoch pilieroch by mali lídri krajíny eurozóny začať rokovať už budúci rok.

Téme sa venuje Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy