Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Prvý a druhý pilier. Opozícia je proti častým zmenám
Zdielať na

Prvý a druhý pilier. Opozícia je proti častým zmenám

Štvrtok by sme mohli v parlamente pokojne vyhlásiť za deň opozície. Veď po tom, čo vládny SMER predstavil svoju dôchodkovú reformu sa s opozičnou kritikou akoby roztrhlo vrece. Najväčší problém vidia opoziční poslanci v reforme druhého dôchodkového piliera. A prišli aj na to, ako zabrániť zneužívaniu dávok v hmotnej núdzi.

Jedny rokujú s jednými, druhí zasa s druhými. Tí druhí sa hnevajú na prvých, že nechcú rokovať aj s nimi. Pripadá vám to komické? Je to skôr tragikomické, pretože reč je o druhom pilieri, v ktorom sú naliate peniaze všetkých pracujúcich ľudí.

Opozícia je proti odkladaniu zmien

Za okrúhly stôl sa posadila opozícia so zamestnávateľmi a ekonómami. Pozvali aj odborárov, no tí neprišli. Vraj na čo. Opoziční poslanci vyzývajú vládu, aby zmeny v prvom pilieri neodkladala až na ďalšie volebné obdobie. Opozičné strany tiež žiadajú, aby sa pravidlá v prvom pilieri nemenili každú chvíľu. Riešiť to chcú dohodou s koalíciou o ústavnom zákone.

Je to len náplasť...

Najväčším tŕňom v opozičnom oku sú zmeny v druhom pilieri. Zníženie príspevku z 9-tich percent na 4 plus dve percentá vraj pomôžu verejným financiám len krátkodobo. Podľa predsedu poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovíta Kaník "je to náplasť, ktorou si táto vláda rieši problém dvoch, troch rokov. Nemôžeme prejedať budúcnosť našich detí preto, že si vláda potrebuje vyriešiť problém s peniazmi."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy