Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bohatí penzisti z nás nebudú, dôchodky majú ísť dole
Zdielať na

Bohatí penzisti z nás nebudú, dôchodky majú ísť dole

BRATISLAVA / Hoci stále čakáme, kedy bude lepšie, v prípade dôchodkov, či penzIí zrejme platí, že dobre už bolo. V najbližších rokoch bude výška našich dôchodkov evidentne závisieť aj od toho, ako sa bude dariť ekonomike. Ministerstvo je ale zatiaľ vo vyjadreniach veľmi opatrné. Ekonóm ale pripúšťa, že štátne dôchodky časom budú nižšie.

Kondička ekonomiky

"Dnes  je dôchodok asi 46 percent z platu, do budúcna to môže byť aj len 28 percent," informuje ekonóm SAV Vladimír Baláž. Čo s dôchodkami rieši aj materiál z dielne ministerstva práce. A k nemu jedna nenápadná veta, že pre zvyšovanie dôchodkov bude dôležitá kondička našej ekonomiky.

No a ak by to bolo horšie ako zlé, tak prídu primerané opatrenia. No že by to po rokoch zvyšovania dôchodkov mohlo pre niekoho znamenať i pád smerom dolu, nik jednoznačne nevylúčil.

Mladí by si mali viac sporiť

"Analyzujeme možnosti, nakoľko pripravujeme rozsiahle opatrenia," informuje hovorca ministerstva práce Michal Jurči. "Tá suma štátneho dôchodku bude postupne klesať, hlavne pre mladých, mali by si viac sporiť," dodáva ekonóm.

"Ak by bol nejaký strop maximálny, tak potom musí byť šanca na nasporenie si v druhom pilieri," hovorí poslanec Beblavý. O maximálnom dôchodku sa pritom hovorilo už v roku 2011. Penzia by podľa tohto plánu nebola vyššia ako priemerná mzda. Dnes hovoríme o sume 830 eur. Pri tomto scenári by sa to dotklo len niekoľkotisícovej skupiny s nadpriemerným dôchodkom.

Pred prezidentskými voľbami sa zrejme výsledkov analýz nedočkáme. Na rad ale iste príde minimálny dôchodok, spôsob zvyšovania dôchodkov a aj sprísnenie podmienok, za ktorých na penziu budete mať nárok.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy