Polojasno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slováci, pozor! Peniaze nasporené v 2. pilieri sa nededia
Zdielať na

Slováci, pozor! Peniaze nasporené v 2. pilieri sa nededia

BRATISLAVA / Milión ľudí sa nebude môcť dostať k svojim peniazom na dôchodku. A môžu za to zmeny v druhom pilieri - aspoň to tvrdia analytici. Iba dvaja ľudia zo sto si nasporia toľko peňazí, že si budú môcť vybrať peniaze naraz. Rezort práce na druhej strane oponuje s tým, že analytici rozprávajú veci úplne mimo reality.

Viac zmien, ako by bolo vhodné

Pravidlá druhého piliera sa už toľko krát menili, že všetky zmeny sa nedajú ani pamätať. "Za tých desať rokov života druhý pilier zažil asi tak 10x viac zmien, ako by bolo vhodné," tvrdí analytik INESS Radovan Ďurana.

A jednou, a tou zásadnou je podľa analytikov to, že asi milión sporiteľov vstupovalo do druhého piliera s tým, že si nasporené peniaze budú môcť vybrať naraz. 98% sporiteľov čaká však úplne niečo iné. "Svoje úspory budú musieť predať životnej poisťovni, ktorá im bude vyplácať mesačnú dávku," hovorí Ďurana.

K peniazom sa dostane viac ľudí, tvrdí ministerstvo

Na opačnej strane barikády zas stojí rezort práce, podľa ktorého práve vďaka nim sa k peniazom dostane viac ľudí ako doteraz. "Tvrdenie o tom, že títo ľudia by nemali mať vyplatené dôchodky je absolútne mimo reality," hovorí štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Burian.

Všetky úspory naraz, alebo po častiach vyplatia len tým, ktorým bude dôchodok vychádzať nad približne 800 €. Sporitelia však zažijú viaceré zmeny. Keď vstúpite do dôchodkového veku a požiadate o rentu, DSS-ky vám dajú rôzne ponuky a vyberieme si tú, ktorá bude pre nás najvýhodnejšia.

Peniaze z 2. piliera sa nededia

Nasporené peniazeDoživotná anuitaNasporené peniaze Doživotná anutia
10 000 €53,50 €15 000 €80,30 €
20 000 €107,00 €25 000 €133,80
30 000 €160,60 €35 000 €187,30 €
40 000 €214,10 €45 000 €240,80 €

Zdroj: noviny.sk

V tabuľke sú uvedené sumy, ktoré dostaneme z druhého piliera pri nasporených peniazoch. Existujú totiž tzv. úmrtné tabuľky, podľa ktorých DSS počítajú s tým, že sa dožijeme približne 17 rokov na dôchodku. A na toto obdobie vypočítajú mesačnú rentu. Z druhého piliera sa taktiež peniaze nededia. "Poisťovňa úspory tých, ktorí zomrú skôr používa na vyplácanie dôchodkov tých, ktorí sa dožívajú vyššieho veku ako je priemer," dodáva Ďurana. Druhý dôchodkový pilier prechádza viacerými zmenami. Tie najdôležitejšie nájdete TU.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články