Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Mať dve a viac detí je nemoderné. Bohužiaľ...
Zdielať na

Mať dve a viac detí je nemoderné. Bohužiaľ...

BRATISLAVA / Slovenské dôchodky sú ohrozené. Jednoducho starneme a čo je ešte horšie, nemá na nás kto robiť. Hrozí teda, že do dôchodku pôjdeme neskôr a ten dôchodok nebude najlepší. Jeden recept by tu však bol... A to v duchu toho biblického - ploďte sa a množte sa.

Ideálne by bolo mať viac ako 1 dieťa

Ak sa na jednej strane nezačne rodiť viac detí, na druhej strane bude stále menej tých, ktorí budú aktívne prispievať do štátnej kasy. A teda aj na naše budúce dôchodky.

Ideálny stav je určite vyšší ako jedno dieťa na rodinu. "Úplne ideálne by bolo dva. Ale niečo nad hranicou dva. Ale toto je možnosť, ktorú nepovažujeme za reálnu," hovorí demograf Branislav Bleha. 

"Pôrodnosť môže ten proces starnutia len zmierniť, ale v žiadnom prípade ho do roku 2060 nedokáže zastaviť," vysvetľuje Boris Vaňo z Výskumného demografického centra.

Mať na Slovensku viac ako dve deti, v posledných rokoch nie je veľmi moderné. I keď možno príkladom by mohli byť niektorí politici. Taký Štefan Kuffa má až sedem detí.

V 50-tych rokoch sa rodilo veľa detí

V bohatších mestách ale platí, že práve tam majú ľudia detí menej. "Bežnou normou sa stáva jednodetná domácnosť," dodáva Bleha. "Treba zladiť v tomto smere aj ekonomiku, aj tie prekážky na strane hodnôt," hovorí Vaňo. 

Populačná explózia z 50 a 80-tych rokov sa u nás už nezopakuje. "V roku 1950 sme zaznamenali na 1000 obyvateľov zhruba 29 novorodencov. Najmenej v roku 2002 - tam to bolo len 9,5 novorodenca na 1000 obyvateľov," uzatvára hovorca Štatistického úradu Slovenskej republiky Marián Jánošík.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články