Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalú šéfku daňového úradu poslal súd za mreže
Zdielať na
Krimi

Bývalú šéfku daňového úradu poslal súd za mreže

VEĽKÝ MEDER / Bývalá šéfka daňového úradu vo Veľkom Mederi už pozná trest za rozsiahle daňové podvody. Organizovaná skupina, ktorej bola členkou chcela, obrať štát na DPH o viac ako 4 milióny eur. Obžalovaná sa ku všetkému priznala. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici jej okrem väzenia uložil aj peňažný trest.

Fiktívne obchody s webkartami vyšli bývalú šéfku daňového úradu poriadne draho. Súd ju totiž za rozsiahle daňové podvody posiela na tri roky a štyri mesiace do väzenia, plus peňažný trest v hodnote desaťtisíc eur. "Faktom je, že je to závažné čoho sa dopustila, ale ide o ženu, ktorá sa priznala," povedala obhajkyňa Ildikó Osvaldová. 

Obžalovaná hneď na začiatku procesu urobila vyhlásenie o tom, že je vinná. Svojimi výpoveďami pomohla objasniť, ako zhruba dvadsiatka spoločností fiktívne obchodovala. "Išlo o rádovo o státisíce webkart a išlo o fiktívne obchody," povedal prokurátor.

Prokurátor chcel podmienku

V tomto prípade hrozil pomerne vysoký trest vo výške až dvanástich rokov. No keďže obžalovaná vinu priznala a spolupracovala, podľa prokurátora by v tomto prípade postačoval podmienečný trest. "Pri vyhlásení viny súd zoberie do úvahy aj túto skutočnosť," dodal prokurátor.

Podľa sudcu však podmienka do úvahy nepripadala a uložil trest nepodmienečný. Išlo totiž o rozsiahle daňové podvody, až vo výške viac ako štyri milióny eur. Navyše obžalovaná bola v tom čase šéfkou daňového úradu a bola tak osobou, ktorá mala chrániť záujmy štátu. "Dostala sa do tej spoločnosti, na začiatku ani ona nevedela do čoho išla, potom to s ňou už išlo," dodala Ildikó Osvaldová. 

Obhajoba chystá odvolanie, kauza sa tak zrejme dostane na najvyšší súd. "My sa budeme snažiť trest pre obžalovanú zmierniť," dodala obhajkyňa Ildikó Osvaldová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy