Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ženy pri vraždách používajú najčastejšie nože
Zdielať na

Ženy pri vraždách používajú najčastejšie nože

BRATISLAVA / Slovenskom otriasol prípad, kedy tínedžerka v Námestove zabila svojho partnera. Vražednou zbraňou bol nôž. Prípady keď ženy vraždia nožom, nie sú až tak ojedinelé. Podľa klinickej psychiatričky, je na to jednoduché vysvetlenie. Nože ženy poznajú a dobre ich ovládajú a sú bežnou súčasťou kuchýň.

Nech je útok ženy na svoju obeť motivovaný čímkoľvek, z histórie kriminalistiky vyplýva, že nôž ako zbraň, patrí k ženským zbraniam veľmi často. V roku 2014 v Košiciach nožom dobodala svojho druha pani Kateřina. Ten útok neprežil.

Timea mala len 31 rokov keď pred piatimi rokmi kradla drevo so svojim partnerom. Vyrušil ich okoloidúci hubár a zaútočila naňho nožom. Spôsobila mu smrteľné zranenia a mŕtvolu ukryli pod konáre. 

Útok prežil

Ďalšia žena zranila 55-ročného partnera bodnutím do hrude, ale útok prežil. Žena už v minulosti zavraždila svojho predchádzajúceho partnera. Podľa klinickej psychiatričky, ženy k nožom ako vražednej zbrani majú prirodzene veľmi blízko.

"Nôž je najbežnejší nástroj, ktorý žena v domácností má po ruke, a s ktorým vie narábať. Pravdepodobne väčšina z nich nôž používa v afekte a moc nerozmýšľa, chytí čo je najbližšie na stole a útočí," povedala psychiatrička Darina Štúrová. Slová odborníčky len potvrdzujú, že najčastejšou zbraňou boli práve nože. "Ženy obyčajne neboli cvičené narábať so zbraňami narozdiel od mužov" dodala Darina Štúrová.

Nevydržala týranie

Veľa žien, ktoré zabili partnerov nezvládali domáce násilie a boli znásilňované alebo celoživotne ponižované zo strany manžela. Príkladom je prípad týranej ženy z roku 2012. Ktorá to jedného májového dňa, už nevydržala a svoje 35-ročné týranie ukončila špagátom. Manželovi ho omotala okolo krku a zabila. K vražde sa priznala a nič nezapierala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy