Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jana (20) naletela obchodníkom s bielym mäsom, v Británii robila prostitútku
Zdielať na

Jana (20) naletela obchodníkom s bielym mäsom, v Británii robila prostitútku

VRANOV NAD TOPĽOU / Nepočujúca mladá žena uverila, že si v Anglicku dobre zarobí. Namiesto toho ponúkala sexuálne služby. Národnej jednotke boja proti nelegálnej migrácii sa aj vďaka jej pomoci podarilo rozložiť organizovaný gang obchodníkov s ľuďmi. Išlo o trojicu z východného Slovenska, ktorá sľubovala vidinu ľahkého zárobku v zahraničí.

Tridsaťpäťročný Ladislav mal podľa polície robiť nábor na výhodnú prácu v Anglicku. U potenciálnych záujemcov využíval najmä ich zlú finančnú situáciu. Motiváciou mal byť päťdesiateurový zisk za každú osobu. Ten mali vyplácať ďalší dvaja členovia gangu Stanislav a Františka.

Uverilo im aj nepočujúce dvadsaťročné dievča z obce Kamená Poruba v okrese Vranov nad Topľou. Jana si pre hendikep nevedela nájsť prácu a údajní páchatelia to využili. Odviezli ju do Anglicka. "Prišlo auto, sadla som si do neho. Tam mi ponúkli prácu v Anglicku, kde som mala veľa zarobiť," opisuje incident nešťastné dievča.

Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru, Denisa Baloghová, v Anglicku dievčaťu zobrali doklady a nútili ju uzatvoriť účelové manželstvo. Dievča si však vytrpelo ešte oveľa viac. "Ženu nútili k prostitúcii s cudzími mužmi, pričom za každého dostala päť libier," hovorí Baloghová.

Naleteli podvodníkom

Aj iná žena z obce sa takmer dostala do podobnej situácie. "Bola som vo Vranove s dievčaťom a pýtal sa ma, či nechcem prácu. Ja som súhlasila," hovorí žena. Zabránila tomu jej mama, ktorá ju nepustila.

Jane sa po niekoľkých týždňoch podarilo utiecť a pomocou organizácie zameranej na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi sa dostala späť na Slovensko.

Trojica už čelí obvineniu zo zločinu obchodovania s ľuďmi. Hrozí im za to väzenie až na dvanásť rokov. Okrem toho ich polícia obvinila aj  z ďalšieho skutku. Stal sa tiež koncom minulého roka.

"Trojica zlákala dvadsaťdvaročnú ženu do Anglicka za účelom poberania sociálnych dávok. Cestou tam jej oznámili, že sa vydá za cudzinca a bude s ním žiť," vysvetľuje Baloghová.

Medzi najlepšími

Po obchode s drogami a zbraňami je obchodovanie s ľuďmi celosvetovo najvýnosnejší nelegálny obchod. Každoročne sa takéto medzinárodne gangy obohatia o 110 miliárd eur. Napriek tomu ale veľa obetí polícia neodhalí a tak mnohí páchatelia ostanú bez trestu.

Slovensko od roku 2011 patrí medzi najlepšie štáty v boji s obchodovaním s ľuďmi. "Do progamu Podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi bolo zaradených za tento polrok devätnásť osôb. Z toho štyridsať percent mužov a šesťdesiat percent žien," informovala hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Vyvezení boli najčastejšie do Anglicka, írska a Holandska. "Približne štyridsať percent bolo vykorisťovaných nútenou prácou a asi tridsať percent nútenou prostitúciou," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy