Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovákov v Británii zotročovali obchodníci s bielym mäsom
Zdielať na

Slovákov v Británii zotročovali obchodníci s bielym mäsom

BRATISLAVA, LEEDS / Britská polícia zachránila 17 ľudí vrátane detí, ktorí boli obeťami obchodu s ľuďmi. Spravodajský server spoločnosti BBC uvádza, že zachránené osoby pochádzajú prevažne zo Slovenska.

Slovákov zachránila britská polícia. Boli obeťami obchodovaniaObchodovanie s luďmi

Trojdenná operácia namierená proti organizovanému obchodovaniu s ľuďmi sa uskutočnila v okrese West Yorkshire a v meste Leeds. Zadržaných bolo osem osôb, ktoré sú podozrivé z pašovania ľudí, zneužívania sociálneho systému a vykorisťovania, píše sa v článku anglickej televízie BBC.

Zachránené osoby údajne žili vo veľmi chudobných podmienkach, bez prístupu k sociálnym službám a bez príjmu. "Gang im bral ich sociálne dávky a nútil ich pracovať za skoro žiadne peniaze," povedal miestny policajný dôstojník Andy Williams s tým, že operácia pokračuje a polícia očakáva ďalšie zatknutia.

Vykorisťovaní Slováci

Väčšina zachránených podľa neho pochádza zo Slovenska a momentálne sú už v rukách Armády spásy, ktorá im pomáha. "Poskytneme im ubytovanie a základnú pomoc v bezpečných domoch," povedala Anna Readová z Armády Spásy pre BBC.

V prehľadaných domoch objavila polícia aj ďalších 33 pravdepodobných obetí zločineckého gangu, tí však odmietli spolupracovať a odísť s políciou.

Slovák chcel predať dieťa

Slovenskí Rómovia a ich konflikty s Britmi a moslimami momentálne zapĺňajú titulky anglického spravodajstva. Teraz prišiel s vážnym obvinením jeden z majiteľov obchodu v štvrti, kde Rómovia bývajú. "Prišiel za mnou asi 17,18-ročný mladík, ktorý mi ponúkol na predaj malé bábätko," vraví majiteľ obchodu Collin Barton. Táto správa sa objavila na titulke takých prestížnych britských novín ako je The Sun, Guardian či Daily Express. Viac si prečítajte TU.

Napätie medzi etnikami v Anglicku

Napätie medzi etnikami v štvrti Page Hill v anglickom Sheffielde narastá. Žijú tu Briti, moslimovia a taktiež asi štyri tisícky slovenských Rómov. Ázijci tvrdia, že kedysi pokojná štvrť sa zmenila na smetisko. Podľa nich v štvrti vládne prostitúcia neplnoletých, alkohol a drogy. "Máme ich po krk," tvrdí jeden z oslovených obyvateľov. Viac si prečítajte TU.

Osadníci a britský sociálny systém

V osadách na východe Slovenska vo veľkom vyzbierali, alebo za drobné vykúpili rodné listy detí a cestovné pasy. Tie potom bez problémov prepašovali do Veľkej Británie. K podvodu veľa nepotrebovali. Stačil obyčajný písací stroj. Ním stačilo len dopísať dieťa do pasu. Nie jedno, hneď aj tri a hoc aj vymyslené. Mesačne zarobili na jednom dieťati odhadom asi 80 libier. Viac si prečítajte TU.

BBC

Súvisiace články

Najčítanejšie správy