Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Tínedžer zo Slovenska predával dieťa, píše britský The Sun
Zdielať na

Tínedžer zo Slovenska predával dieťa, píše britský The Sun

SHEFFIELD / Slovenskí Rómovia a ich konflikty s Britmi a moslimami momentálne zapĺňajú titulky anglického spravodajstva. Teraz prišiel s vážnym obvinením jeden z majiteľov obchodu v štvrti, kde Rómovia bývajú. Tvrdí, že sa mu slovenský rómsky pár pokúsil predať asi trojtýždňové bábätko.

Prípadom sa už zaoberá polícia

Fotografia majiteľa fastfoodu Collina Bartona sa objavila na titulke takých prestížnych britských novín ako je The Sun, Guardian či Daily Express. "Prišiel za mnou asi 17,18-ročný mladík, ktorý mi ponúkol na predaj malé bábätko," vraví Barton. 

Prípadom sa už zaoberá tamojšia polícia. Tá teraz vypočúva svedkov. Okrem toho polícia každú chvíľu vyráža do štvrti Page Hall. Obyvatelia sa sťažujú na hluk či neporiadok. Dokonca sa zaoberajú aj prípadom údajnej prostitúcie neplnoletých dievčat.

Obvinenia odmietajú

Rómovia ale všetky takéto obvinenia odmietajú. "Neverím tomu, že by nejaký Róm chcel predať svoje dieťa," vraví vedúci Rómskej komunity Miroslav Šándor.

"Musíme dostať deti do škôl. Musíme zmeniť ich pohľad na život u nás, aby sa zmenila ich kultúra," hovorí poslanec parlamentu a bývalý minister vnútra James Blunkett.

Napätie medzi etnikami v Sheffielde

Napätie medzi etnikami v štvrti Page Hill v anglickom Sheffielde narastá. Žijú tu Briti, moslimovia a taktiež asi štyri tisícky slovenských Rómov. 

Ázijci tvrdia, že kedysi pokojná štvrť sa zmenila na smetisko. Podľa nich v štvrti vládne prostitúcia neplnoletých, alkohol a drogy. "Máme ich po krk," tvrdí jeden z oslovených obyvateľov.

Rómovia sa bránia: Nedáme sa

Rómovia sa ale bránia: Sú to provokácie a výmysly. Drogy a sex za peniaze im vraj ponúkajú mosilmovia. Chcú nás odtiaľto vyštvať, tvrdia. Okrem toho sa údajne boja aj fyzických útokov.

Situácia sa vyostrila natoľko, že po zotmení vyráža po ulíc bezpečnostná patrola. "Začneme bojovať, nemáme strach z ničoho," tvrdia obyvatelia.V Sheffielde je teraz situácia najhoršia, v podobných podmienkach ale podľa expertov žijú stovky imigrantov v celom Anglicku. REPORTÁŽ TU.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy