Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Osadníci berú sociálne dávky na vymyslené deti
Zdielať na

Osadníci berú sociálne dávky na vymyslené deti

BRATISLAVA, LONDÝN / Osadníci zo Slovenska stále zneužívajú britský sociálny systém. Pritom už pred vyše rokom nám Briti poslali obrovskú zásielku pozmenených cestovných pasov. Vyšetrovanie prípadu sa na Slovensku skončilo, ale akoby sa vôbec nič nestalo. A naši podvodníci podvádzajú ďalej.

Falošné pasy a rodné listy

Viac ako 700 zadržaných cestovných pasov a vyše 1 400 rodných listov. Dvojitá zásielka adresovaná diplomatickou poštou na Slovensko, vyrazila policajtom dych. V skutočnosti išlo o pravé doklady, akurát zapisované deti boli vo veľkej väčšine vymyslené.

O neuveriteľnom spôsobe, ako ľahko a najmä bez práce zarobiť peniaze, sme hovorili ešte pred rokom. Stovky pozmenených dokladov nám Briti poslali diplomatickou poštou. Za slovenských chytrákov v Británii, nám neostávalo iné len sa hanbiť.

Doklady z osád

V osadách na východe Slovenska vo veľkom vyzbierali, alebo za drobné vykúpili rodné listy detí a cestovné pasy. Tie potom bez problémov prepašovali do Veľkej Británie. K podvodu veľa nepotrebovali. Stačil obyčajný písací stroj. Ním stačilo len dopísať dieťa do pasu. Nie jedno, hneď aj tri a hoc aj vymyslené.

Takto zneužili dôverčivosť britskej sociálky, ktorá im aj na falošné doklady mesačne vyplácala prídavky. Mesačne na jedno dieťa odhadom asi 80 libier. "V súčasnosti zhromažďujeme a vyhodnocujeme informácie, aby sme mohli v čo najkratšom čase rozhodnúť o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Nikoho neobvinili

Do prípadu sa tak najprv pustil dokonca prezidiálny Úrad boja proti organizovanému zločinu. Ako rýchlo začal, tak rýchlo aj skončil a prípad ochotne odovzdal vyšetrovateľom v Košickom a Prešovskom kraji. Počúvajte dobre, ako viac ako ročné vyšetrovanie dopadlo.

"Vyšetrovaním bolo zistené, že v danom prípade neboli naplnené znaky skutkovej podstaty takého trestného činu, ktoré by dokladali pôsobnosť našich orgánov činných v trestnom konaní a preto nebol nikto obvinený," poskytla vyjadrenie hovorkyňa Krajskej polície Košice Jana Mésarová.

Podvod stále prekvitá

"Prípady boli ukončené tromi spôsobmi. Buď boli odložené z dôvodu premlčania skutku, alebo boli uložené, nakoľko podozrivé osoby sa dlhodobo zdržiavajú v zahraničí, alebo bola uložená pokuta," dodal k prípadu hovorca Krajskej polície Prešov Daniel Džobanik.

Najzarážajúcejšie na tomto prípade však je, že napriek odhaleniu, tento podvod zjavne stále prekvitá. "Naše konzulárne oddelenie na veľvyslanectve v Londýne, pravidelne dostáva zásielky takýchto pasov. Od začiatku roka 2013 to bolo celkovo 263 kusov," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy