Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chaos na Luníku IX. Osadníci demolujú paneláky
Zdielať na

Chaos na Luníku IX. Osadníci demolujú paneláky

KOŠICE / Mnohí Košičania tvrdia, že najväčšie drámy v ich meste sa odohrávajú na Luníku IX. Správca tamojších panelákov už viac než rok žiadal neplatiacich nájomníkov, aby sa vysťahovali. Byty sú totiž v takom stave, že môže povoliť ktorákoľvek stena. Objekt preto označili ako určený na zbúranie. Kto by však povedal, že ho kladivami a čímkoľvek iným začnú búrať samotní rómovia? Ak by nezasiahla polícia, zrejme by sa zrútil aj bez pomoci demolačnej firmy.

Zasahovala polícia

Takýto chaos na Luníku IX. ešte nepanoval. Obyvatelia demolujú paneláky a je nutný zásah polície. Na problémovom sídlisku hrozí vzbura. "Nedalo sa inak. Museli sme požiadať policajný zbor o pomoc pri riešení tejto situácie," povedal technický riaditeľ bytového podniku mesta Košice.

Tá nastala po tom, čo panelák označili výrazným nápisom, že sa bude čoskoro búrať. Obyvatelia sa zrejme na protest rozhodli ešte predtým zdemolovať všetko sami. Na svojom mieste nezostali ani steny bytov. "Okná, železné zábrany, priečky v bytoch," upresňuje Martin Paška.

Chcú náhradné bývanie

"Keby nenasadili tieto tabule, všetko by bolo v poriadku. Ani jeden človek by to tu nerozbíjal," povedal jeden z obyvateľov problémového sídliska Luníka IX. Aj dnes hľadali neplatiči vinníka a zodpovednosť všade inde len nie vo svojich radoch. Tak ako zvyčajne, žiadajú nové bývanie. "Kto je za nás zodpovedný? Nikto sa o nás nestará! Rómovia musia trpieť!" Aj takéto hlasy zneli sídliskom.

Hrozí tragédia

Ďalšie dva paneláky na sídlisku by mali ísť čoskoro k zemi. Je v nich dokopy 30 bytov a na ulici sa asi ocitne 100 ľudí. No správca musí panelák zbúrať. Každou chvíľou tam hrozí, že niekto príde o život. My sem vyšli len na prvé poschodie. Ďalej sme to už neriskovali.

Stanovisko statika bolo jasné už pred rokom: Zbúrať, inak sa stane tragédia. "Neodporúčame a priam zakazujeme aby ste vstupovali do tejto nehnuteľnosti. Sídliskom sa však ozýva tvrdenie, že majú právo na náhradné bývanie. Sú tu neplatiči, ktorí nemajú vysporiadané dlhy a nemajú platnú nájomné zmluvy," povedal technický riaditeľ bytového podniku mesta Košice. Tým pádom ani nárok na náhradné bývanie.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy