Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Cesta okolo múru na Luníku IX. Takto to tam vyzerá
Zdielať na

Cesta okolo múru na Luníku IX. Takto to tam vyzerá

KOŠICE / Zmiznú zo Slovenska ploty a múry? Každý majiteľ domu, alebo konateľ spoločnosti nimi teoreticky porušuje ústavné práva všetkých ľudí, ktorí cez ich pozemok nemôžu voľne prechádzať. Je to možno trošku pritiahnuté za vlasy, ale odborník na ústavné právo kauzu Košický múr posudzuje práve takto. Vo výzve Európskej komisárky sa píše, že porušuje základné ľudské práva obyvateľov Luníka IX. garantované ústavou. Ale tá istá ústáva v spore chráni aj obyvateľov na druhej strane múru.

Kto je diskriminovaný?

"To my sme diskriminovaní, ktorí tu bývame. Príďte sa pozrieť na ten záchod, čo majú všade. Niekto z Bruselu rozhoduje o nás, bez toho, aby sa sem prišiel pozrieť." Takéto sú reakcie obyvateľov, ktorí bývajú v okolí Luníka IX.

Obraz, ktorý často vidno za múrom: V lesíku je verejná toaleta a dejú sa tam aj horšie veci. Niektorí obyvatelia z problematického sídliska si tu údajne uspokojovali aj iné potreby. Sexuálne. Navyše práve pre časté návštevy sociálne slabších občanov sa miestni obyvatelia stávali aj obeťami trestných činov.

Múr alebo ľudské práva?

"Tam by mohlo ísť aj o porušovanie práv na súkromie a rodinný život. Je to určite zložitejšie ako si to predstavuje eurokomisárka. Podľa môjho názoru, len hľadá agendu," myslí si odborník na ústavné právo Ján Drgonec.

"Majú právo vlastniť majetok, ochraňovať majetok a právo na ochranu súkromia. Zatiaľ nebolo preukázané, že stavba na ochranu, by zasahovala do ústavou garantovaného práva," dodáva advokát Peter Ďurček.

Podľa starostu mestskej časti múrom nikoho "neodrezali od sveta". Prvý panelák Luníka IX. je od múru vzdialený viac ako jeden kilometer a žiadna oficiálna cesta na toto miesto nevedie. Len lesík plný jám, pichľavej trávy a odpadu. "Pozemkov ohradených múrom sú na Slovensku desaťtisíce. To nemôže znamenať, že celé Slovensko žije v rozpore s ľudskými právami," hovorí Ján Drgonec.

Kto chce, cestu si nájde

Ak by sme ale hovorili o porušení ľudských práv obyvateľov Luníka IX. a múr v Košiciach by sa musel zbúrať, ako zabezpečiť práva obyvateľom Luníka VIII.? Tie sú takisto garantované ústavou. Každá skupina sa môže odvolávať na svoj paragraf a každá skupina je svojim spôsobom v práve.

"Má to aj svoj názov - spravodlivá rovnováha. To znamená, že právo jedného je vykonateľné len do takej miery, aby neporušoval právo druhého do značnej miery," vysvetľuje odborník na ústavné právo Ján Drgonec.

Obyvatelia Luníka IX. navyše môžu využívať alternatívnu trasu. To by mohol byť aj odkaz pre úradníkov do Bruselu. Jedna poľná cesta vedie k povestnému Košickému múru a druhá na rovnakú ulicu. Tá je bez prekážky.

Téme sa venuje reportérka Dana Strculová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy