Skoro jasno
15°
Bratislava
Servác
13.5.2024
763. deň na Ukrajine:​ Ostreľovanie domov v Charkove si vyžiadalo najmenej jednu obeť a 12 ranených
Zdielať na

763. deň na Ukrajine:​ Ostreľovanie domov v Charkove si vyžiadalo najmenej jednu obeť a 12 ranených

Zdroj: TASR

​Ostreľovanie domov v Charkove si vyžiadalo najmenej jednu obeť a 12 ranených

Pri ruskom ostreľovaní Charkova na východe Ukrajiny v stredu 27. marca zomrel najmenej jeden človek a 12 ďalších utrpelo zranenia, oznámil starosta mesta Ihor Terechov. Zasiahnuté boli podľa neho päťpodlažné bytové domy. V Charkovom ostreľovaní podľa šéfa oblastnej správy Oleha Synehubova v stredu popoludní zasiahlo Ševčenkivskú štvrť v severnej časti mesta. Starosta uviedol, že okrem rezidenčných budov utrpel škody aj ústav urgentnej chirurgie.

Terčom útokov sa stal v stredu popoludní tiež Mykolajiv na juhu krajiny, kde utrpelo zranenia najmenej šesť ľudí, informovali podľa serveru Ukrajinska pravda tamojší predstavitelia. Na Mykolajiv Rusi podľa ukrajinského letectva zaútočili balistickou raketou Iskander. Jeden z ranených po útoku na Mykolajiv je vo vážnom stave, oznámil šéf oblastnej správy Vitalij Kim. Správa o jednej obeti ruského ostreľovania dnes prišla tiež z Nikopolu na juhu krajiny. Podľa agentúry Ukrinform informoval o jednom mŕtvom tamojší oblastný predstaviteľ Serhij Lysak.

​Baletné štúdio vybudované v Charkove priamo v kryte dáva deťom zabudnúť na vojnu

V Charkove na východe Ukrajiny funguje priamo v jednom z protileteckých krytov detská baletná škola. Malé baletky tu môžu trénovať aj počas leteckých poplachov a dokonca aj počas útokov, uvádza web Nastojaščeja vremja. Riaditeľka štúdia Julija Vojtynaová hovorí, že vďaka hodinám sa deti aspoň na chvíľu odtrhnú od obrazoviek, pri ktorých trávia kvôli diaľkovej výučbe valnú časť svojich dní, a môžu načerpať pozitívne emócie.

"Teraz nie je v Charkove pre deti nič. Nie sú školy, nie sú škôlky, deti stále sedia pri internete. Musia nejako vybiť energiu a tiež niekde brať pozitívne emócie," myslí si riaditeľka. V Charkove sa nedávno priamo v metre, ktoré slúži ako protiletecký kryt, otvorilo niekoľko školských i predškolských tried. Tie však majú kapacitu len pre menšiu časť žiakov. Väčšina školákov je tak odkázaná na výučbu na diaľku.

Trávenie času v krytoch je pre obyvateľov Charkova životnou nevyhnutnosťou. Ruská armáda toto mesto neďaleko frontu ostreľuje prakticky denne a sirény ohlasujúce vzdušný poplach sa tu rozozvučia niekoľkokrát za deň.

​Ukrajina oznámila zostrelenie ruských dronov, Rusko ukrajinských rakiet

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na stredu 27. marca zostrelila desať z 13 dronov vyslaných ruskou armádou, uviedol ukrajinský generálny štáb. Najmenej štyria ľudia sú zranení v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany naopak oznámilo zostrelenie 18 striel z raketometu nad západoruskou Belgorodskou oblasťou. O škodách sa ani jedna strana nezmienila, napísal ruskojazyčný server BBC.

Ukrajinské letectvo po polnoci varovalo, že sa zo severu blížia ruské bezpilotné lietadlá a letia na Sumskú, Charkovskú a Poltavskú oblasť. Kam dopadli tri nezostrelené drony, generálny štáb ani letectvo neuviedli. Pri ruskom ostreľovaní Charkovskej oblasti boli v noci na stredu zranení traja ľudia vo veku 55,56 a 64 rokov. Ďalší, 62-ročný muž, bol zranený pri útoku dronu na mesto Izjum, uviedol vo vyhlásení šéf oblastnej správy Oleh Syněhubov.

Ukrajina posilňuje výrobu zbraní na svojom území

Ukrajina zvyšuje výrobu zbraní na svojom území a vláda vyčlenila na rok 2024 takmer 1,3 miliardy eur na tzv. domáci nákup a výrobu zbraní. To je 20-krát viac ako pred ruskou inváziou, informuje v stredu agentúra AP. Obrovská časť zbraní sa teraz na Ukrajine nakupuje v súkromných továrňach, ktoré tam rýchlo vznikajú a v tomto sektore začínajú dominovať na úkor štátnych spoločností.

Jedna súkromná továreň na výrobu mínometov, ktorá funguje na západe Ukrajiny od vlaňajška, vyrobí mesačne približne 20-tisíc kusov munície. "Mám pocit, že našu krajinu posúvame k víťazstvu (vo vojne)," povedal 64-ročný majiteľ tejto továrne Anatolij Kuzmin. Pred vojnou vlastnil továreň na výrobu prevažne náhradných dielov pre poľnohospodárske zariadenia v juhoukrajinskom Melitopole. Zmocnilo sa jej Rusko a Kuzmin utiekol na západ krajiny.

​V Kyjeve žije viac než 400-tisíc vnútorne vysídlených ľudí

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev je domovom viac než 400-tisíc vnútorne vysídlených osôb, vyhlásil v stredu 27. marca komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec. TASR informuje na základe správy portálu Sky News. Lubinec uviedol, že na pomoc všetkým vnútorným vysídlencom v Kyjeve nie je dostatok podporných programov.

"Precestoval som mnohé oblasti Ukrajiny a bežne som narážal na regionálne podporné programy s alokovanými finančnými zdrojmi. V Kyjeve to tak však nie je. Ich absencia ma prekvapuje," vyhlásil Lubinec. Celkový počet vnútorne vysídlených osôb na celom území Ukrajiny dosahuje 4,9 milióna. Lubinec varoval, že zastavenie pomoci ohrozuje zhruba jeden milión.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy