Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Muž prišiel na revolučný spôsob, ako sa vyhnúť povolaniu do armády. Prezliekol sa za vlastnú sestru.
Zdielať na

Muž prišiel na revolučný spôsob, ako sa vyhnúť povolaniu do armády. Prezliekol sa za vlastnú sestru.

BRATISLAVA/KYJEV / Muž (44) sa prezliekol za ženu a vybral sa k hraničnej čiare. Chlap sa nevzdával ani po zadržaní. Policajtom ukázal cestovný pas svojej sestry. Vojna ženie ľudí do krajností. Pre nedostatok mužov na fronte Ukrajina uvažuje nad mobilizáciou väzňov.

​10 až 12-tisíc, to je počet väzňov, ktorých by mohla ukrajinská armáda zmobilizovať. Informáciu priniesli zahraničné média, podľa ktorých by mohli ísť bojovať na front niektoré kategórie odsúdených. Od začiatku vojenského konfliktu prešlo cez naše hranice stovky ukrajinských mužov nelegálne. "Ku dnešnému dňu je to už viac ako 1500," špecifikovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Agnesa Kopernická. 

Smerujú aj do ďalších štátov EÚ a hľadajú spôsoby, nielen ako sa vyhnúť nástupu do armády, no hlavne ako odísť z krajiny bez toho, aby ich z hranice vrátili späť. Zadržanie tohto muža pripomínalo skôr tragikomédiu. "44-ročný muž mal na sebe ženské oblečenie, parochňu a make-up. Snažil sa nelegálne prekročiť ukrajinsko - rumunskú hranicu," znelo stanovisko pohraničnej služby Ukrajiny. 

Hoci bolo zjavné, že jeho zámer polícia odhalila, nemienil sa vzdať a s cestovným pasom svojej sestry hraničiarov presviedčal, že je ukrajinskou občiankou. Muži, ktorým sa podarí z Ukrajiny ujsť zostávajú v únii a na Slovensku nebol od začiatku vojny zaznamenaný ani jeden prípad vyhostenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy