Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Jedálniček na mieru. Môže nám s tým pomôcť umelá inteligencia?
Zdielať na

Jedálniček na mieru. Môže nám s tým pomôcť umelá inteligencia?

SLOVENSKO / Viete si predstaviť, že vám jedálniček čoskoro bude zostavovať umelá inteligencia? Za takýmto projektom stoja slovenskí odborníci, ktorí tvrdia, že výhodou umelej inteligencie je rýchlosť a schopnosť spracovať obrovské množstvo dát. Vďaka tomu vám vyberie aj ideálnu potravu práve pre vaše ideálne trávenie.

Fermentácia a kvasenie

Podobne ako úrodná lesná pôda je plná života, tak to má byť aj s našim mikrobiómom v črevách, ak má byť zdravý. "Pre mikrobióm sú naj potraviny, ktoré prešli fermentáciou, kvasením," tvrdí odborník v oblasti probiotík a mikrobiómu Martin Haranta. Čiže kvasená kapusta, uhorky, kváskové pečivo, kyslé mlieko, jogurty, kimči a tiež ostatné potraviny spracované tradičným spôsobom. Tie baktérie a kvasinky tú potravinu spracujú a uľahčia potom nášmu organizmu trávenie. "Baktérie tie vyrábajú napríklad aj vitamíny," dopĺňa Martin Haranta.

Pestrá strava

Nášmu mikrobiómu prospieva, ak mu ponúkame pestrú stravu. "Sú to hlavne prírodné potraviny ako zelenina, ovocie, orechy, v ktorých sa nachádza vláknina," odporúča lektorka zdravej stravy Zdenka Solík. Problémom väčšiny priemyselne spracovaných potravín sú tzv. éčka a konzervanty. Poškodený mikrobióm spôsobí množstvo porúch a ochorení.

Môže pomôcť umelá inteligencia

Skúsení dietológovia dokážu nastaviť jedálniček pre konkrétneho človeka či už na to, aby si udržal mikrobióm v kondícii, alebo ho regeneroval. Tiež to, aké je zloženie jeho jedálnička a potom navrhnúť jeho zmenu tak, aby napomohol mikrobióm dostať do rovnováhy. Je to ale zdĺhavá a náročná práca. Aby sa táto komplikovaná práca desiatok odborníkov urýchlila, slovenskí vývojári spolu s holandskými, na to povolali umelú inteligenciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy