Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
761. deň na Ukrajine: Po ruskom raketovom útoku v Kyjeve je deväť zranených
Zdielať na

761. deň na Ukrajine: Po ruskom raketovom útoku v Kyjeve je deväť zranených

KYJEV / Rusko v skorých ranných hodinách opäť útočilo na Kyjev. Mestom sa ozývali sirény oznamujúce poplach. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila dve balistické rakety. Ich trosky sa zrútili na troch miestach v ukrajinskej metropole. Zasiahli aj trojposchodovú budovu, kde sídlilo vzdelávacie centrum. Trosky sa zrútili na okolité domy. Deväť ľudí sa zranilo. Podľa ukrajinskej armády Rusi vystrelili rakety z anektovaného Krymu. Ruská armáda útočila v noci aj na juhu Ukrajiny, odkiaľ hlásia 11 zranených civilistov.

​Po ruskom raketovom útoku v Kyjeve je deväť zranených

Útok dronmi spôsobil v noci na pondelok požiar v elektrárni v Novočerkassku na juhozápade Ruska. Informuje o tom ruskojazyčný server BBC s odvolaním sa na ruské telegramové kanály. Agentúra Reuters napísala, že požiar už bol uhasený, ale dva bloky elektrárne museli byť odstavené. Jeden z telegramových kanálov informoval o výbuchoch pri tepelnej elektrárni a tiež o prelete zhruba 20 dronov nad oblasťou, ktorá sa nachádza neďaleko Rostova na Done. Ďalší kanál, Baza, ktorý má dobré kontakty na ruské bezpečnostné zložky, tiež uviedol, že k požiaru viedol útok dronov.

Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev na telegrame požiar v elektrárni potvrdil, aj keď nenapísal, čo k nemu viedlo. Oznámil, že sa ho rýchlo podarilo uhasiť, dva bloky zariadenia sú však mimo prevádzky, čo viedlo k dočasnému výpadku dodávok elektriny. Nikto podľa Golubeva nebol zranený. Neskôr ruské ministerstvo obrany doplnilo, že protivzdušná obrana nad regiónom susediacim s Ukrajinou zostrelila 11 bezpilotných lietadiel.

Rusko útočilo na juh Ukrajiny, sú ranení a zničená energetická infraštruktúra

Jedenásť ľudí v noci na pondelok utrpelo zranenia v juhoukrajinskom Mykolajive po tom, čo obytný dom zasiahli úlomky z ruských útočných dronov zostrelených protivzdušnou obranou. Informuje o tom portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na južné veliteľstvo ukrajinskej armády. V Odeskej oblasti sú poničené dve elektrické stanice.

Ukrajinská armáda uviedla, že pred dronovým útokom Rusi zo stroja taktického letectva nad Čiernym morom vystrelili protirádiolokačnú strelu typu vzduch krajiny Ch-31P s cieľom zamestnať ukrajinskú protivzdušnú obranu. O prípadných škodách, ktoré raketa mohla spôsobiť, nie sú informácie. Následne ruská armáda z oblasti Čierneho mora vypustila vo viacerých vlnách útočné bezpilotné lietadlá. V Mykolajivskej oblasti zaútočili na objekt energetickej infraštruktúry, ktorý začal horieť. Nikomu sa nič nestalo. V Mykolajive úlomky zostreleného dronu zasiahli dvojpodlažný obytný dom, kde rovnako vypukol požiar. Jedenásť ľudí utrpelo zranenia, dvaja z nich skončili v nemocnici.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy