Zatiahnuté
12°
Bratislava
Roland
9.5.2024
758. deň na Ukrajine: Ruské útoky prerušili v Charkove dodávky elektriny i vody
Zdielať na

758. deň na Ukrajine: Ruské útoky prerušili v Charkove dodávky elektriny i vody

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko počas uplynulej noci opätovne útočilo na ukrajinskú energetiku. Podľa ukrajinského ministra pre energetiku šlo o vôbec najväčší takýto letecký útok od začiatku invázie. Protivzdušná obrana zostrelila takmer dve tretiny zo 150-tich útočiacich rakiet a dronov. Tie zasiahli viacero dôležitých cieľov - vrátane najväčšej vodnej elektrárne, ležiacej na Dnepri v Záporožskej oblasti. Úrady hlásia aj viacero zranených a najmenej dvoch mŕtvych. Bez elektriny zostalo vyše milióna ľudí. S jej dodávkami začali pomáhať susedné krajiny - vrátane Slovenska. Hovorca Kremľa v rozhovore pre médiá vyhlásil, že špeciálna vojenská operácia sa pre zapojenie Západu zmenila na skutočnú vojnu. Neskôr upresnil, že z právneho hľadiska je pre Rusov oficiálne naďalej špeciálnou vojenskou operáciou.

Ukrajina tvrdí, že ruské ropné rafinérie sú legitímnym vojenským cieľom

"Chápeme výzvy amerických partnerov, ale zároveň bojujeme s kapacitami, zdrojmi a postupmi, ktoré máme," povedala Stefanišynová na Kyjevskom bezpečnostnom fóre. Podľa jej slov sú energetické zariadenia z vojenského hľadiska legitímnym cieľom.

Britský denník Financial Times v piatok s odvolaním na nemenované zdroje oboznámené so záležitosťou napísal, že Washington tlačí na Kyjev, aby s takýmito útokmi prestal. USA varovali, že dronové útoky na ropné rafinérie by mohli vyvolať odvetu a zvýšiť svetové ceny ropy.

​Ruské útoky ťažko poškodili najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine

"Zariadenie je prakticky mimo prevádzky. Škody sú veľmi výrazné," spresnil pre ukrajinskú televíziu šéf oddelenia ukrajinskej generálnej prokuratúry pre vojnové zločiny Jurij Belousov. Ukrajinskí predstavitelia predtým uviedli, že Rusko podniklo jeden z najrozsiahlejších útokov za posledné mesiace.

Moskva sa zamerala na energetickú infraštruktúru v celej krajine, zahynulo pri tom najmenej päť ľudí. Výpadky elektriny hlásili aj ďalšie ukrajinské oblasti.
Rusko označilo sériu svojich masívnych leteckých útokov na Ukrajinu za odvetu za ukrajinské útoky na jeho pohraničné regióny v posledných týždňoch.

​Premiér na samite EÚ potvrdil prípravy rokovania vlád SR a Ukrajiny

Fico spresnil, že vláda SR tomuto stretnutiu venuje veľkú pozornosť. Zároveň vyjadril presvedčenie, že Slovensko dokáže, že vie pomáhať aj mimo vojenskej oblasti. "Pôjde o projekty, ktoré budú pre praktický život Ukrajincov veľmi dôležité. Sú spojené s cestovaním, dodávkami elektriny či s prekračovaním hraníc medzi oboma krajinami," vysvetlil.

Pripomenul, že lídri EÚ na samite hovorili o tom, ako využiť výnosy zo zmrazených ruských aktív v Európe, pričom podľa jeho slov peniaze vo výške asi troch miliárd eur sa majú použiť ako doplnok k plánu venovať Ukrajine päť miliárd eur cez Európsky mierový program. "Spolu je to osem miliárd a pre nás je to dôležité preto, lebo neustále tlačíme na to, aby sme dostali peniaze za darované veci, ktoré išli na Ukrajinu, čo Slovensku spôsobuje vážny bezpečnostný problém," upozornil premiér s odkazom na darovaný systém protivzdušnej obrany S-300, muníciu a stíhačky MiG-29.

Peniaze, ktoré slovenská strana cez EPF čaká na preplatenie darovanej vojenskej pomoci Ukrajine, sú zmrazené preto, lebo Maďarsko blokuje výplatu piatej tranže refundácie zdrojov. Na otázku TASR, či počas stretnutia s Viktorom Orbánom na samite hovoril aj o tejto téme, Fico odpovedal, že k tomu zatiaľ nedošlo, ale ak to bude potrebné, tak vláda bude brániť záujem Slovenska.

Premiér potvrdil, že Slovensko sa nepridá k českej iniciatíve na nákup munície z tretích krajín pre Ukrajinu. Spresnil, že rešpektuje akékoľvek rozhodnutie inej krajiny vojensky pomáhať Kyjevu, a zopakoval, že Slovensko zo svojich armádnych zásob Ukrajine nič neposkytne.

Ukrajina: Ruské útoky prerušili v Charkove dodávky elektriny i vody

"Mesto je úplne bez elektriny a v dôsledku toho nefungujú dodávky vody a tepla," dodal Terechov vo videu na sociálnej sieti a vyzval občanov na pokoj a trpezlivosť. Ukrajina predtým uviedla, že Rusko podniklo jeden z najrozsiahlejších útokov za posledné mesiace. Moskva sa zamerala na energetickú infraštruktúru v celej krajine a zabila najmenej päť ľudí.

Výpadky elektriny hlásili aj ďalšie ukrajinské oblasti. Rusko uviedlo, že začalo sériu "masívnych" leteckých útokov na Ukrajinu ako odvetu za ukrajinské útoky na jeho pohraničné regióny v posledných týždňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy