Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
757. deň na Ukrajine: Orbán vyjadril radosť zo spolupráce s Moskvou
Zdielať na

757. deň na Ukrajine: Orbán vyjadril radosť zo spolupráce s Moskvou

Zdroj: TASR

BUDAPEŠŤ / Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po vyhlásení oficiálnych výsledkov volieb ruského prezidenta poslal list Vladimirovi Putinovi, aby mu blahoželal k znovuzvoleniu. Ruské rakety zabíjali civilistov na Ukrajine aj dnes. Najmenej jeden človek prišiel o život pri ruskom raketovom útoku na Mykolajiv na juhu Ukrajiny. Ďalší štyria ľudia utrpeli zranenia. Mohutnému úderu však čelil počas noci Kyjev, odkiaľ hlásia najmenej 13 zranených.

Orbán vyjadril radosť z toho, že spolupráca medzi Maďarskom a Ruskom je založená na vzájomnom rešpekte, čo umožňuje diskutovať o dôležitých otázkach aj v súčasnej, veľmi zložitej geopolitickej situácii. 

"Maďarsko je na strane mieru. Sme presvedčení, že udržiavanie dialógu je základnou podmienkou čo najskoršieho nastolenia mieru," napísal maďarský premiér, ktorý ubezpečil ruského prezidenta, že Maďarsko je pripravené zintenzívniť spoluprácu s Ruskom v oblastiach, ktoré nepodliehajú medzinárodným právnym obmedzeniam.

Kyjev čelil mohutnému ruskému raketovému útoku

Kyjev dnes v noci čelil mohutnému raketovému útoku, keď na neho ruská armáda podľa ukrajinských vzdušných síl vyslala 29 riadených striel a dve balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podľa posledných informácií ukrajinských úradov zranil najmenej 13 ľudí, hoci všetky rakety sa ukrajinskej obrane podarilo podľa ukrajinského letectva zostreliť.

Trosky ale zasiahli okrem iného obytný dom či areál škôlky a spôsobili požiare. Ide o prvý väčší podobný nálet na ukrajinskú metropolu za viac ako mesiac, uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. "Nepriateľ po 44 dňoch dlhej prestávke znovu vyslal strely na Kyjev," uviedol Popko. Rusko podľa neho dnes v noci zaútočilo strelami s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555/Ch-55, vypustenými zo strategických bombardérov Tu-95MS, a balistickými raketami vypálenými z ruského územia.

K "dronovej koalícii" na pomoc Ukrajine sa pripája aj Austrália

Austrália vo štvrtok oznámila, že sa pripojí k medzinárodnej koalícii štátov, ktorá pomáha Ukrajine dodávkami bezpilotných lietadiel nasadzovaných vo vojne rozpútanej Ruskom pred vyše dvomi rokmi. Ukrajina sa pri pokuse čeliť tejto ruskej invázii spolieha na masívne používanie bezpilotných lietadiel, aby takto kompenzovala nedostatok delostreleckých granátov, uviedla vo svojej správe agentúra AFP.

Počas viac ako dva roky trvajúcej vojny boli tisíce bezpilotných lietadiel nasadených na rôzne misie - od zasiahnutia cieľov vzdialených stovky kilometrov, cez plnenie úloh vojenskej rozviedky až po útoky na nepriateľské jednotky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zaviazal, že Ukrajina tento rok vyrobí milión bezpilotných lietadiel. Ukrajinskí predstavitelia pritom pre AFP uviedli, že ukrajinské ozbrojené sily potrebujú 100.000 až 120.000 bezpilotných lietadiel mesačne, takže pomoc zvonka je nevyhnutná.

Vo februári sa Británia a Lotyšsko dohodli, že povedú "dronovú koalíciu" zameranú na dodanie ďalších tisícok bezpilotných lietadiel na Ukrajinu. Britský minister obrany Grant Shapps priblížil, že na začiatku vojny Ruska voči Ukrajine sa bezpilotné lietadlá takmer nenasadzovali, ale "teraz zohrávajú čoraz významnejšiu a sofistikovanejšiu úlohu". "Krajiny, ktoré investujú do dronovej koalície, to nerobia len (pre) Ukrajinu – hoci to je primárny účel –, ale aj pre potenciál priniesť technologické zlepšenia a pokrok i na naše domáce trhy," objasnil Shapps, ktorý je momentálne na návšteve Austrálie. 

Ukrajina potrebuje ďalšie zbrane, povedal na samite Zelenskyj

Ukrajina potrebuje ďalšiu podporu, muníciu a zbrane, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj šéfom štátov a vlád krajín EÚ na samite v Bruseli prostredníctvom videospojenia. Ocenil českú iniciatívu na nákup munície aj nedávne rozhodnutie únie o zvýšení prostriedkov v takzvanom Európskom mierovom nástroji (EPF) o päť miliárd eur, ktoré budú určené práve na vojenskú pomoc Ukrajine.

Dodávky munície sú podľa Zelenského zásadné. "Som vďačný za vytvorenie Fondu na pomoc Ukrajine (Ukraine Assistance Fund, UAF) vo výške päť miliárd eur a za podporu českej iniciatívy na nákup munície pre našich vojakov. To nám pomôže. Ďakujem," povedal Zelenskyj vo videohovore. Európa ale podľa neho môže pomôcť Ukrajine ešte viac a je potrebné, aby tak urobila hneď.

"Včera v noci (noc na štvrtok, pozn. ČTK) bol ďalší raketový útok na Kyjev. Zostrelili sme 31 ruských rakiet, vrátane balistických. Veľmi si vážime všetky podpory našej obrany," vyhlásil ukrajinský prezident hneď v úvode vystúpenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy