Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Výsledky sú jasné: Voľby v Rusku podľa predbežných výsledkov dopadli takto
Zdielať na

Výsledky sú jasné: Voľby v Rusku podľa predbežných výsledkov dopadli takto

MOSKVA / Víťazom prezidentských volieb v Rusku, ktoré sa konali od 15. do 17. marca, sa podľa očakávaní stal doterajší šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý získal 87,28 percenta hlasov. Oznámila to v pondelok po sčítaní všetkých hlasov ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK), informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Na druhom mieste sa umiestnil kandidát Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) Nikolaj Charitonov, ktorého podporilo 4,31 percenta voličov. Tretí skončil Vladislav Davankov zo strany Noví ľudia a na poslednom štvrtom mieste je predseda Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Leonid Sluckij, vyplýva z konečných výsledkov zverejnených na oficiálnej stránke ÚVK.

Volebná komisia už skôr informovala, že volebná účasť dosiahla v tohtoročných voľbách, ktoré sa konali tri dni, rekordnú úroveň. K urnám prišlo podľa nej vyše 77 percenta voličov. Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú tohtoročné prezidentské voľby v Rusku za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja kandidáti pripustení k voľbám buď otvorene podporovali Putina, alebo sa držali línie Kremľa.

Putin má 71 rokov a je pri moci od roku 2000, vrátane dvoch premiérskych funkčných období. Víťazstvom si zabezpečil ďalší šesťročný mandát a pri moci bude môcť zostať do roku 2030. Po zmene ústavy z roku 2020 by mohol v roku 2030 opäť kandidovať na ďalších šesť rokov.

Nezávislí pozorovatelia a odborníci považujú prezidentské voľby v Rusku v roku 2024 za neslobodné a bez politickej konkurencie, keďže v nich nekandidoval žiadny predstaviteľ opozície. Traja k voľbám pripustení kandidáti buď otvorene podporovali súčasného prezidenta alebo sa držali línie Kremľa. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky v nedeľu v príhovore uviedol, že simulované prezidentské voľby v Rusku nemajú žiadnu legitimitu. Výsledok volieb spochybnili aj Spojené štáty. Britský minister zahraničných vecí David Cameron uviedol, že slobodné a spravodlivé voľby takto nevyzerajú.

Putin žiada potrestanie voličov, ktorí znehodnotili svoje hlasovacie lístky

Ruská polícia by mala zakročiť proti voličom, ktorí počas prezidentských volieb znehodnotili svoje hlasovacie lístky. V noci na pondelok 18. marca to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.         

"Ľudia, ktorí znehodnotili svoje hlasovacie lístky… Presne s takýmito ľuďmi sa musíme vysporiadať," vyhlásil Putin na tlačovej konferencii vo svojom hlavnom volebnom stane v Moskve po zverejnení exit pollov a prvých výsledkov. Oficiálne sčítanie približne 80 percent hlasovacích lístkov mu predpovedá zisk 87 percent hlasov.

Opozícia vyzvala všetkých Rusov, aby protestne prišli voliť v nedeľu na poludnie, Putin tento krok označil za neúčinný. Všetkým voličom sa poďakoval za účasť a hlasovanie vo voľbách, získané hlasy označil za vyjadrenie podpory a dôvery. Putin tiež vyhlásil, že Rusko sa nenechá zastrašiť a utláčať. "Nezáleží na tom, ako veľmi nás chcú zastrašiť, nezáleží na tom, ako veľmi chcú utláčať nás, našu vôľu, naše svedomie – nikomu sa nikdy nič také nepodarilo. Nefungovalo to doteraz a nebude to fungovať ani v budúcnosti. Nikdy," dodal Putin.

Osobitne sa poďakoval vojakom bojujúcim na Ukrajine, ktorí podľa neho plnia ten najdôležitejší cieľ – ochranu občanov. Zároveň však povedal, že úplný konflikt s NATO nie je vylúčený. V takom prípade by bol podľa Putina svet len krok od tretej svetovej vojny. "Považujem za nepravdepodobné, že o ňu má niekto záujem," citovala ho agentúra DPA. Podľa slov šéfa Kremľa sú už na Ukrajine početní vojaci z členských štátov NATO. "To už vieme," uviedol s tým, že tam už počuli francúzštinu a angličtinu. "Nie je to nič dobré, najmä pre nich, pretože tam vo veľkom počte zomierajú," doplnil Putin.

Putinovi už gratulovali KĽDR, Nikaragua, Venezuela a Tadžikistan

Severokórejský vodca Kim Čong-un v pondelok 18. marca zaslal gratuláciu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k víťazstvu v prezidentských voľbách. Putinovi blahoželali aj lídri Nikaraguy, Venezuely či Tadžikistanu. TASR správu prevzala z agentúr AP, DPA a Jonhap.        

"Posielam svoje gratulácie bratskému národu Ruska a prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho mimoriadnemu víťazstvu v prezidentských voľbách," uviedol na sociálnej sieti X venezuelský prezident Nicolás Maduro. Venezuelský minister zahraničných vecí Yván Gil vo vyhlásení uviedol, že jednotnosť Rusov a vedenie prezidenta Putina sú základom pre zvrchovanosť a územnú celistvosť krajiny a aj pre politickú stabilitu a globálnu bezpečnosť.

Rozhovor pre JOJ 24 s politológom a publicistom žijúcim v Moskve Jiřím Justom o výsledkoch ruských volieb si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy